Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Geen vrouwen, toch best goed

Toen de Raad van Toezicht van VU-VUmc in december grotendeels opstapte,  hoopte OR-voorzitter Ottho Heldring op meer vrouwen in het bestuur, het liefst van niet-westerse achtergrond. Zijn wens kwam niet uit.

U hoopte dat er eens geen oude mannelijke CDA-politicus in de RvT zou komen. Eduard Klasen is 64 en Jan Louis Burggraaf is actief binnen het CDA. Ben je teleurgesteld?

“De nieuwe leden hebben in elk geval niet het juiste geslacht. In de Raad van Toezicht als zijn geheel had ik graag de verhouding drie staat tot vier gezien. Nu zitten er twee vrouwen en vijf mannen in. Dat ligt natuurlijk niet aan die laatste twee mannen, er werd ook gezocht naar mensen met een bepaalde achtergrond.”

En is dat gelukt?

“Eduard Klasen bijvoorbeeld is niet iemand die uitgekozen is omdat hij uit een bepaalde club komt en een nieuw baantje nodig heeft. Hij heeft inhoudelijke ervaring binnen de medische sector, het houden van toezicht en hij weet als voormalig NWO-directeur veel over de kwaliteit van onderzoek. Hij brengt een berg ervaring met zich mee. Die man heeft een verhaal.”

Jan Louis Burggraaf dan? Dat is een CDA-man.

“Maar geen politicus. Hij is iemand die echt kennis heeft van fusies en bestuurlijke processen. De samenwerking met de UvA is behoorlijk ingewikkeld en hij weet hoe het werkt. Hij is ook kritisch en stelt scherpe vragen. Hij denkt over zo’n dossier echt na, alleen maar groeien vindt hij niet interessant.”

Dus?

“Niet alle wensen zijn gehaald, maar we zijn wel tevreden.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.