Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Campus
& Cultuur

Mirjam van Praag stopt als bestuursvoorzitter VU

Mirjam van Praag stopt per september 2023 als voorzitter van het college van bestuur. Ze wil meer tijd besteden aan haar privéleven, wetenschap en ondernemerschap, staat in een bericht op de VU-website. 

De beslissing van Van Praag is opvallend, omdat ze in maart van dit jaar nog aan haar tweede termijn als voorzitter begon. Afgelopen september voorspelde Van Praag tijdens de opening van het academisch jaar dat er een einde zou komen aan de eenzaamheid aan de top: Die top zou zelfs helemaal verdwijnen, omdat het zwaartepunt in het hart van de organisatie komt te liggen.

Op de website van de VU geeft ze uitleg over haar beslissing: “Deze mooie functie aan onze prachtige universiteit vervul ik met veel ambitie, trots, enthousiasme en energie. Elke dag ben ik dankbaar voor de samenwerking en verbinding in onze VU-gemeenschap. Want ook elke dag spreek ik collega’s of studenten van wie ik leer en op wie ik trots ben. Dit alles vraagt een inzet van 200% en met die inzet en toewijding ga ik nog een klein jaar door. Daarna wil ik graag meer tijd aan mijn privéleven, wetenschap en ondernemerschap besteden.”

‘Turbulente tijden’

De voorzitter van de Raad van Toezicht, Ron Teerlink, zegt in het bericht het volgende over Van Praag: “Mirjam heeft op indrukwekkende wijze leidinggegeven aan voor de VU belangrijke ontwikkelingen in soms turbulente tijden. Ze zal dit het komende jaar blijven doen. Hoewel we graag langer van haar leiderschap hadden willen profiteren, respecteren we uiteraard haar keuze.”

Van Praag is sinds maart 2018 voorzitter van de VU, toen zij Jaap Winter opvolgde. Vanaf september 2023 gaat Van Praag aan het werk als hoogleraar Entrepeneurship & Society aan de VU Amsterdam School of Business and Economics. De Raad van Toezicht gaat ondertussen op zoek naar een opvolger.