Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

VU begint eigen Center for Entrepreneurship

De VU is haar eigen Center for Entrepreneurship gestart. Het samenwerkingsverband  ACE, met de UvA, de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten, houdt op te bestaan.

Directeur Erik Boer van ACE, dat nu verder gaat als universitaire incubator (een incubator is een broedplaats voor startende bedrijven op het gebied van life sciences en high-tech) onder de naam ACE Venturelab, vindt dat erg jammer.

“ACE is tien jaar geleden begonnen met het aanbieden van cursussen, opleidingen en activiteiten voor studenten die ondernemer willen worden. Die samenwerking is vorig jaar positief geëvalueerd, maar de partners vonden een verdere samenwerking niet meer nodig en zijn elk hun eigen weg gegaan.”

Boer betreurt dat omdat de twee universiteiten en de twee hogescholen samen sterker staan.

Uitontwikkeld

Directeur Enno Masurel van het nieuwe Center for Entrepreneurship beaamt dat. “Maar als ACE hielden we ons bezig met het ontwikkeling van onderwijs en dat is nu wel redelijk uitontwikkeld. We hebben een joint master entrepreneurship, een aantal minoren op het gebied van ondernemerschap en een rij keuzevakken op het gebied van ondernemerschap. De UvA is een start-up village begonnen in het Science Park en de VU gaat verder met een aantal andere activiteiten.”

Het Center for Entrepreneurship heeft een helpdesk voor ondernemende studenten, een netwerk van alumni met succesvolle ondernemingen, biedt cursussen entrepreneurship aan buiten het business- en economiedomein en houdt zich bezig met onderzoek en onderwijs op het gebied van ondernemerschap in Afrika.

Waarom doen de VU en de UvA dat niet gewoon samen? “Er was gewoon niet genoeg bereidheid voor om daar de beschikbare middelen in te steken”, aldus Masurel “Het had ook te maken met de nationale valorisatiesubsidie, die stopte.”

De VU houdt de deur echter open voor de UvA: “Die is altijd welkom, en als er zich UvA-studenten melden bij onze helpdesk, sturen we die echt niet weg. Er zitten nog steeds studenten van de VU én de UvA bij onze cursussen, zoals afgelopen maand nog, bij een cursus ondernemerschap voor studenten natuurkunde.”

Zeecontainers

Boer zegt hetzelfde: “Ik nodig de VU bij dezen nog een keer uit om mee te doen met onze start-up village.”

Die start-up village is een ‘dorp’ van dertig zeecontainers waarin studenten hun eerste schreden op ondernemersgebeid zetten.

VU en UvA werken nog wel samen aan een nieuw incubatorproject waarbij, naast de al bestaande start-up village, op nog drie plekken in Amsterdam innovatieve ondernemers op het gebied van life sciences en high tech kunnen worden begeleid, het IXAnext-programma, waarvoor de gemeente 7,2 miljoen heeft uitgetrokken.

Een van die plekken is de tweede verdieping van het W&N-gebouw op de VU-campus. De andere komen op de Amc-campus en in de binnenstad.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.