Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Docent Ellen Bal, hier in 2018 bij de uitreiking van de VU-onderwijsprijzen, vergaarde de meeste stemmen bij de OR-verkiezingen.

FNV wint OR-verkiezingen, docent Ellen Bal grote stemmentrekker

Vakbond FNV heeft de ondernemingsraadsverkiezingen gewonnen, met nieuwkomer Ellen Bal als populairste kandidaat.

De ondernemingsverkiezingen zijn overtuigend gewonnen door de FNV, die 13 zetels binnenhaalt. De CNV en de Algemene Onderwijsbond krijgen elk 5 zetels. Cultureel antropoloog Ellen Bal, die zich voor het eerst kandidaat stelde, haalde voor de FNV de meeste stemmen binnen: 175 in totaal, meer dan drie keer zoveel als lijsttrekker Henk Olijhoek.

“Omdat ik bekend ben aan de VU”, verklaart Bal zelf haar populariteit. “Een jaar of tien geleden was ik actief in de actiegroep Verontruste VU’ers, in 2018 won ik de Van der Duijn Schouten Onderwijsprijs en ik heb alle onderwijsopleidingen aan de VU gevolgd: de BKO en de SKO en zo, waar ik veel andere docenten heb ontmoet. Bovendien ben ik wetenschappelijk personeel, en dat is niet zo heel rijk vertegenwoordigd in de ondernemingsraad, begrijp ik. Daar zitten vooral medewerkers van de diensten.”

Competent iemand

Of die voorkeursstemmen gevolgen zullen hebben voor het voorzitterschap van de OR, moet nog worden besproken, laat Olijhoek per mail weten. Hij is sinds 2017 onafgebroken voorzitter geweest. Wat Bal betreft, blijft hij dat ook. “Het is belangrijk dat de OR wordt voorgezeten door een competent iemand met veel ervaring, en die heb ik nog helemaal niet.”

Ervaring heeft ze wel als lid van de onderdeelcommissie van haar faculteit Sociale Wetenschappen. De onderdeelcommissie vormt de medezeggenschap op facultair niveau, of binnen een dienst. “Maar dat is toch wat anders dan de OR”, zegt Bal. Zeker, het zou goed zijn om weer eens een vrouw als voorzitter te hebben, beaamt ze, “maar misschien een ander keertje.”

Ze is van plan om de zaken zoveel mogelijk vanuit het perspectief van de wetenschappelijke medewerkers te benaderen. En daar waar het kan ook collega’s te consulteren.

“Maar ik weet nog niet hoe dat gaat binnen de OR, met al die plannen en voorstellen van het college van bestuur die we moeten beoordelen. Hoeveel ruimte er is om in de discussies daarover je eigen standpunten in te brengen en vroeg in het proces eigen voorstellen te introduceren.”

Niet gekozen

De FNV oogstte in totaal 842 van de 1466 stemmen die zijn uitgebracht. 1492 VU medewederkers hebben gestemd, waarvan 26 blanco. Het opkomstpercentage was 26,11. Het CNV kreeg 326 stemmen, de meeste voor lijsttrekker Trudie van Kampen (60 stemmen). Oude rot Dick de Gilder keert niet terug. Op de AOb stemden 298 medewerkers, van wie de meesten op Norah Karrouche (67 stemmen). Lijsttrekker Razi Quadir werd niet in de raad gekozen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.