Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 september 2024

Campus
& Cultuur

Fietsenmakersduo stopt ermee

Klavertje Vier, de fietsenmakerij onder de ingang van het hoofdgebouw, sluit per 1 augustus. “Als we zo direct de deur achter ons dicht doen, is het einde oefening.”

Tiny en Henk Boogaart, de eigenaars van Klavertje Vier, zitten al 25 jaar op de VU. “We begonnen in een ruimte hier onder de trap die er nu niet meer is. Toen kregen we een groter hok, toen kwamen we in het W&N-gebouw en nu zitten we al een tijd hier”, zegt Tiny.

Blij maken

Dit is toch wel de mooiste plek. “Maar qua mensen is het altijd leuk geweest. Het is toch mooi als je iemand blij kan maken die bij een andere zaak 200 euro moest betalen voor een reparatie en bij ons maar 100.”

Of neem die klant die vertelde dat hij ging scheiden en wie Tiny aanraadde om altijd een goede omgang met zijn ex te houden, omdat het toch de moeder is van zijn kind. Die kwam laatst met z’n kindje langs, omdat ze even naar “die aardige mevrouw en die brombeer wilde”.

Kop koffie

Of die eenzame vrouw die elke keer met een lekke band komt. “Laatst zei ik: je hoeft niet elke keer te wachten tot je band lek is, hoor. Je mag ook gewoon een kop koffie komen halen.”

Er komt een man binnen om zijn fiets op te halen. “Remblokjes!” roept Tiny direct en loopt naar de fiets. Ze rekent af en gaat weer zitten op de stoel naast de kassa in de werkplaats.

Swapfiets

“We zijn hier binnengekomen voor studenten, maar die worden nu via de studentenverenigingen op de VU benaderd om een Swapfiets te huren. Dan kunnen ze voor 12 euro in de maand een fiets huren, die gratis en op locatie gerepareerd wordt. Tja, ik verkoop nu geen fiets meer en ik heb geen reparaties meer.” Van alleen reparaties en verkoop aan medewerkers komen ze niet rond.

Verantwoordelijkheid

De Boogaarts willen juridische stappen ondernemen tegen de VU voor een schadeloosstelling.  “De VU moet haar verantwoordelijkheid nemen, omdat toch die studentenverenigingen hier zitten. En ik vraag ook huur terug want ik betaal voor een winkel en een kantoor. Zie jij een kantoor hier?”

Een gesprek met de VU leverde weinig op. Tiny: “Ik hoefde voor de maand juli de huur niet te betalen. Nou, die had ik al betaald. En ze wilden wel helpen als de fietsen verplaatst moesten worden. Dat hebben ze nog nooit gedaan als we moesten verhuizen! Ik heb het aanbod afgeslagen.”

Tranen in de ogen

“Mensen van wie ik het niet had verwacht staan met tranen in hun ogen als we vertellen waarom we weg gaan”, zegt ze. “Al die mensen die ons zo warm hulp hebben aangeboden, wil ik bedanken. De boekhandel heeft net een nieuwe auto. Die mochten we gebruiken om fietsen te vervoeren. En een klant vroeg of we het financieel wel kunnen redden, of hij ons kan helpen. Dat hebben we niet aangenomen hoor. Maar dat had ik ook van de VU verwacht, een menselijke reactie.”

Vette kortingen

Na 1 augustus zijn de Boogaarts weg. En nu? “Nu niks meer. We zijn 64. We hoefden nog maar 2,5 jaar. Onze toekomst ligt aan diggelen, pal voor de eindstreep.” Iemand die geïnteresseerd was om de winkel over te nemen, trok zich terug. Klanten van Klavertje Vier kunnen voor garantie en nazorg nog wel naar de fietsenmakerij onder het VUmc.

Dinsdag 31 juli is de laatste dag en moet Klavertje Vier leeg. “Maandag hebben we vette kortingen op onze fietsen. Alles moet weg. Zet dat er ook maar in.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.