Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Er komt toch een bètafusie (op de VU)

De twee bètafaculteiten van de VU willen vanaf 1 mei samengaan. Aard- & Levenswetenschappen en Exacte Wetenschappen fuseren dan tot de faculteit Bètawetenschappen.

De twee VU-faculteiten werken al jaren nauw samen. Ze hebben een gezamenlijk faculteitsbestuur, ondersteunende diensten en werkplaats en de afdelingshoofden overlegden ook al samen. Na de fusie is er nog één onderdeelcommissie en één facultaire studentenraad en ook zaken als de verdeling van geld en ondersteuning van onderwijs worden gelijkgetrokken.

Eerder geprobeerd

Al eerder was sprake van een fusie van de faculteiten, maar die ging toen nog niet door. “Dat was in het kader van de Amsterdam Faculty of Science, waarin we ons met de UvA-bèta’s zouden verenigen”, zegt Trudie van Kampen, voorzitter van de onderdeelcommissie van FALW. “Maar toen was het te veel: én zelf fuseren én verregaand samenwerken met de UvA en bovendien bleken bij FALW de financiën niet op orde te zijn. De reorganisatie waar dat in resulteerde is nu achter de rug.”

Grootste faculteit

Volgens Van Kampen zijn de huidige fusieplannen een vanzelfsprekend vervolg op de samenwerking die er al is. “Er zijn geen personele gevolgen, want de faculteit is er al geleidelijk op ingericht. Het is alleen een voor iedereen duidelijke stip op de horizon.”

De bètafaculteit wordt met ruim 1200 medewerkers verreweg de grootste faculteit van de VU. De fusie zal drie jaar in beslag nemen, met name om alle achterliggende systemen stapsgewijs samen te voegen. Het voorstel voor de fusie is door het VU-bestuur voorgelegd aan de ondernemingsraad.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.