Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Douchen, soepje en wat fruit: medewerker steunt vluchtelingen op Lesbos

Business controller Inge Westerlaken vertrekt eind maart naar Lesbos om daar vluchtelingen te helpen. “Je zult maar zelf in die situatie zitten.”

Eigenlijk raakte Inge Westerlaken (55), business controller bij de bètafaculteit, geïnspireerd door een cursus voor studenten waar ze zelf aan meewerkte. “Ik zag een oproepje staan op VU-net: ze zochten medewerkers om mee te denken over A Broader Mind. Dat is een cursus voor bachelorstudenten, met als doel om studenten de mogelijkheid te bieden om zich op academisch, persoonlijk en maatschappelijk vlak, breder te ontwikkelen.

Veel te weinig ruimte

Westerlaken deed met plezier mee. “Ik ben niet alleen in getallen geïnteresseerd, maar ook in het welzijn van mensen.” Bij de bijeenkomsten daar ontmoette ze een vrouw op de vrijwilligerscentrale. “Ik zag een bericht op Facebook voorbij komen  over het Showerpowerhuis en vond dat een mooi initiatief om aan mee te werken. Je zal maar zelf in die situatie zitten. Er zitten zeventienduizend mensen in een kamp waar maar ruimte voor drieduizend mensen is.”

Eind maart vertrekt Westerlaken naar Lesbos om daar vrijwilligerswerk te doen in het Showerpowerhuis. “Ik ga niet naar het kamp zelf. Het Showerpowerhuis is een safe house waar vrouwen en kinderen veilig kunnen bijkomen van alle ellende in het vluchtelingenkamp. Ze kunnen er even mens zijn: douchen, soepje en wat fruit eten.”

Veilig douchen

Dat is dringend nodig, vertelt Westerlaken. “De douches in het kamp zijn verre van schoon, er is maar een paar uur water per dag. Veel vrouwen voelen zich er ook onveilig.” Bovendien zijn de douches op het kamp bijzonder vies. Voor de mannen zijn er sinds kort aparte douches net buiten het kamp.

De business controller zal tien dagen in Griekenland doorbrengen. “Ik vind het ook wel spannend, ik heb nog nooit zoiets gedaan.” Haar vliegticket en verblijfskosten betaalt ze zelf. Wel zamelt ze geld in om daar spullen voor de vluchtelingen te kopen. “Dat wil ik niet hier doen. Ik wil de lokale economie stimuleren. De Grieken hebben het al moeilijk genoeg, ik vind dat we ze ontzettend laten zitten.”

Mocht je een bijdrage willen leveren, dan kun je terecht op de blogwebsite van Westerlaken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.