Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 juli 2024

Campus
& Cultuur

Doneeracties bedenken in de kelder

Fietsend door Uilenstede is er op het eerste gezicht niet veel loos. De lege ‘hoofdstraat’ en de met studentenvoedsel gevulde supermarkt geven geen enkele indicatie dat er de afgelopen dagen nieuwe bewoners bij zijn gekomen.

Dan, aan de rand van de Uilenstede-campus, wappert een vlag boven de ingang van een oud kantoorpand: WE ARE HERE. Het gebouw, net aan de andere kant van de sloot, is wat vervallen. Verf bladdert af en muren vol uitgevloeid alg verraden dat de gevel lang niet is schoongemaakt. De schuifdeuren doen het ook niet en moeten met de hand open en dicht gedaan worden. “Welkom. We zijn bezig met een vergadering, loop maar mee”, zegt Fortune, een van de bewoners.

Vergaderen in de kelder

We Are Here is een actiegroep van vluchtelingen, die begin deze maand het pand op Uilenstede kraakte, nadat ze uit hun verblijfplaats in de Bijlmer waren gezet. De burgemeester van Amstelveen keurde de kraakactie af, maar is nog niet tot ontruiming overgegaan. Proberen de vluchtelingen ondertussen te mengen met de studenten op de Amstelveense campus?

Fortune daalt af naar de kelder van het gebouw, waar een aantal leden van We Are Here vergadert met vrijwilligers en ook een paar studenten. De ruimte is leeg, op een paar banken na en wat woorden op de muur gevolgd door een rekeningnummer om te doneren. Er worden plannen gemaakt om geld op te halen en dingen te organiseren voor de vluchtelingen. Ineens is iedereen verdwenen. Na een minuut of vijf wachten, neemt een student die ook nog in de vergaderkelder zit het voortouw: “Kom we gaan naar boven.” De meeting is kennelijk voorbij.

We Are Here Uilenstede pand

Net als thuis

Ondanks dat het pand al een tijdje leegstond, zie je dat er aan de binnenkant niet vanaf. De tussenwanden van glas hebben van die moderne, melkwitte vlakken op ooghoogte, het systeemplafond ligt nog netjes in z’n profiel en de vloeren zijn schoon. Zelfs de lift doet het nog, blijkt tijdens de verdere rondleiding. De leden van We Are Here weten dat ze in strijd met de wet handelen door in dit pand te zitten. “Maar we hebben geen keus”, zegt Abdel Hakim, een vluchteling uit Somalië. Het is voor hen of op straat leven of zoals ze nu weer hebben gedaan, kraken.

In het pand zitten 25 mensen, vertelt Hakim. Hij laat de verschillende verdiepingen van het gebouw zien en vertelt ondertussen dat ze met het gekraakte pand omgaan alsof het hun eigen huis is. De bewoners koken, maken schoon en ruimen op. “We zijn te gast, daarom moeten we het netjes houden”, zegt hij. Ze hebben dit pand bij Uilenstede gekozen omdat het de enige plek was die groot genoeg was om de hele groep onderdak te bieden. Waar al die 25 mensen zijn, is onduidelijk. We komen ze in ieder geval lang niet allemaal tegen bij de rondleiding.

Spullen van studenten

Ondanks dat is er genoeg bedrijvigheid op de begane grond. En dat komt niet alleen door leden van We Are Here, maar ook door studenten. Een aantal Uilenstede-bewoners heeft de handen ineengeslagen om hulp te bieden. Zo heeft een groep studenten banken, dekens en geld verzameld. “Ik heb gelijk in mijn kamer gekeken en alle spullen gepakt die ik kwijt kon”, vertelt Sophie, die vanwege recente incidenten met tegenstanders van de groep niet met haar achternaam genoemd wil worden.

Maar de meeste andere campusbewoners lijken nog niet echt warm te lopen voor de nieuwe buren. “Het valt tegen hoeveel studenten echt naar binnen gaan”, zegt Sophie. En ze voegt toe: “Ga zelf een keer kijken en je zal zien dat het ook heel gezellig is.” Met de woorden “ik ben een blond klein meisje” geeft ze aan dat de studenten niks te vrezen hebben voor deze mensen.

We Are Here Uilenstede keuken

Iets wat lijkt op stamppot

Hakim toont ondertussen de keuken. Een bewoner laadt een tas met boodschappen uit op het aanrecht, een ander staat te koken. Hakim roert even in een grote pan in iets wat nog het meest lijkt op stamppot. Als de rondleiding voorbij is, zegt hij: “Je bent altijd welkom.” Voorlopig is de groep We Are Here nog niet van plan om hun nieuwe stek te verlaten. Vrijwilliger Chiara Reneman vertelt nog dat ze constant bezig zijn geld op te halen zodat ze onafhankelijk van publieke organisaties kunnen bestaan.

Voordat ik de deur uit loop, krijg ik nog snel twee flyers voor een benefietgala in mijn hand gedrukt. De flyers liggen ook binnen op de receptiebalie, maar terugfietsend over de campus van Uilenstede zijn er nog steeds geen signalen die wijzen op de komst of de acties van de nieuwe bewoners. Misschien gaat dat nog komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.