Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juni 2024

Campus
& Cultuur

Dode bij brand studentenflat Diemen

Bij een brand in een studentenflat in Diemen is woensdagnacht een dode gevallen. Ook zijn vier gewonde bewoners, van wie twee zwaargewond, naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak is nog onbekend, maar de politie sluit brandstichting niet uit.

Rond 03.30 uur brak de brand uit in een benedenwoning van studentencomplex De RXL aan de Rode Kruislaan. Daar wonen 143 studenten, vooral van de Universiteit van Amsterdam.De brand sloeg niet over naar andere woningen, maar de rook verspreidde zich wel snel door de hele flat.  

Brand meester 

De brandweer trof drie gewonden aan, onder wie één zwaargewonde. Nadat het sein ‘brand meester’ was gegeven, onderzocht de politie het gebouw, en trof een dode en een tweede zwaargewonde aan. Over de identiteit van de overleden bewoner is nog niets bekend.

Slechte evacuatie

Het lijkt erop dat de brandweer de woningen niet goed genoeg heeft gecontroleerd, zegt locoburgemeester Lex Scholten van Diemen tegen Het Parool. “Kennelijk zijn tijdens de evacuatie mensen achtergebleven in het gebouw. Wij vragen ons af hoe dat kan.”

Niet wakker gemaakt

Scholten gaat het handelen van de brandweer “stevig evalueren”, heeft hij met de brandweercommandant afgesproken. Bewoner Jente Buskes, die media en cultuur studeert aan de UvA, laat op twitter weten dat de bewoners elkaar wakker hebben gemaakt. “De brandweer deed dat niet”, schrijft ze.

Slaapplaats elders

Forensisch specialisten zijn momenteel bezig met een onderzoek in het gebouw, waar de bewoners in elk geval vannacht nog niet terecht kunnen.

Ze zijn opgevangen in het gemeentehuis in Diemen. Wie vannacht niet bij vrienden of familie kan overnachten, kan terecht bij verhuurder De Key. Ook veel studenten uit vijf studentenflats in de buurt hebben bewoners een slaapplaats aangeboden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.