Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Er is ontzettend lomp over die regenboogvlag gecommuniceerd’ 

Studentenunie Asva is medeorganisator van een demonstratie tegen antiregenbooggeweld na het zoveelste incident in een Amsterdamse studentenflat, waar iemand een regenboogvlag in brand stak. 

‘We zijn het zat’ is het motto van de protestdemonstratie tegen anti-lhbti-plusgeweld die vandaag om 17 uur op het Mercatorplein begint. 

“Directe aanleiding is de brandstichting in de studentenflat in de Krelis Louwenstraat, maar er lijkt de laatste tijd, met name in Amsterdam, sprake te zijn van een toename van anti-lhbti-geweld”, aldus Asva-voorzitter Maarten van Dorp.  

In de flat werd afgelopen vrijdag, niet voor het eerst, een regenboogvlag in brand gestoken. Een verzoek van studentenhuisvester Duwo om geen regenboogvlaggen meer in de gangen te hangen, schoot de bewoners in het verkeerde keelgat. ‘Duwo, stop onze vlag niet terug in de kast!’ schrijft Asva in een oproep om massaal naar het Mercatorplein te komen. 

‘Duwo, stop onze vlag niet terug in de kast!’ 

Het ging Duwo om de brandveiligheid, niet om het weren van regenboogvlaggen, reageert het bedrijf. ‘We vragen die aan de binnenkant van het raam te plakken.’ 

Van Dorp begrijpt dit. “Maar juist nu is een goede communicatie heel erg belangrijk en zoals Duwo het deed, was ontzettend lomp.” 

Uit extreemrechtse hoek 

Asva-bestuurslid Andra Geurtz is een van de bewoners van de getroffen flat: “Dit speelt al langer en het is waarschijnlijk dat een medebewoner die regenboogvlaggen steeds in brand zet. Iemand die snel tussen de verschillende verdiepingen beweegt en heel snel op de hoogte is als er weer een nieuwe regenboogvlag hangt.”  

Media suggereren dat een internationale student de dader is, iemand uit een land waar men nog niet zo tolerant is ten aanzien van lhbti-plussers, maar Geurtz gelooft daar niks van. “Alle internationale studenten waren juist vertrokken voor de brand en de nieuwe lichting uitwisselingsstudenten was nog niet gearriveerd. Ze wijst er ook op dat de studenten tijdens de brand werden opgevangen door onder andere een nabijgelegen moskee. “Er was ook al een incident waarbij de Vietnamese vlag van een student van Vietnamese afkomst was beklad met een hakenkruis. Wij denken dus eerder aan iemand uit extreemrechtse hoek.” 

Onmiddellijke veiligheid 

Aan de demonstratie doen verschillende lhbti-plusorganisaties mee en ook de studentenvereniging ASV Gay. “Het is heel fijn dat burgemeester Halsema heeft toegezegd te komen”, aldus Geurtz.  

Maar de gemeente moet wel meer doen om de lhbti-gemeenschap te beschermen, vinden de organisatoren van de demonstratie. ‘Genoeg is genoeg, veiligheid nu!’ staat er op de poster voor de demo. “De gemeente heeft al toegezegd om een camera bij de flat te plaatsen”, aldus Van Dorp. Bewoners van de flat willen zelfs een camera in het gebouw, maar daarvoor is Duwo verantwoordelijk. Maar is dat geen enorme inbreuk op ieders privacy? “Ik denk dat voor sommige bewoners hun onmiddellijke veiligheid op dit moment acuter is”, antwoordt Van Dorp. 

‘Op te veel instituten heerst nog een doofpotcultuur’ 

Ook voor universiteiten en hogescholen ligt nog een schone taak. “Ze moeten meer doen aan het inrichten van hun ruimtes voor ook andere mensen dan heteroseksuele cis-genders, en ze zouden meer aan voorlichting moeten doen”, vindt Van Dorp. Ook wangedrag moet volgens hem beter worden aangepakt. “Nu zie je dat er op te veel instituten nog een doofpotcultuur heerst. Met name de UvA, waar Gloria Wekker enkele jaren geleden nog een serie aanbevelingen heeft gedaan, is haar beloftes om de campus diverser te maken, niet voldoende nagekomen.”  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.