Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Grote brand wooncomplex voor studenten en vluchtelingen

Bij een grote brand in containercomplex Startblok Riekerhaven in Amsterdam Nieuw-West is zondag een deel van een appartementencomplex voor studenten, starters en jonge statushouders verwoest. Tientallen containerwoningen gingen verloren. Een bewoner is aangehouden voor brandstichting.

De brand in Amsterdam Nieuw-West werd zondagmorgen ontdekt, toen veel bewoners nog lagen te slapen. Zij konden veilig naar buiten komen, maar zes katten en een hagedis hebben de brand niet overleefd, meldt de brandweer.

Het blok woningen waar de brand uitbrak is ingestort. In naastgelegen blokken is veel rookschade en moest de brandweer deuren intrappen bij de ontruiming, meldt Het Parool.

De bewoners van de 565 woningen werden opgevangen in een sporthal. Een deel van hen kon zondagavond terug naar huis, nadat de elektriciteit in de onbeschadigde woonblokken weer was aangesloten.

Onveilig

De bewoner van het appartement waar de brand uitbrak is aangehouden door de politie. Hij had al langer psychische problemen, melden verschillende media. Meerdere bewoners voelden zich niet veilig in het complex en klaagden over achterstallig onderhoud.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.