Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Debat: doe-het-zelf-burgers en de maakbare samenleving

De participatiemaatschappij, kent u die uitdrukking? Voor de Nederlandse regering is het een schaamlap om de sociale rechtsstaat tot op het bot te strippen, maar veel Amsterdamse studenten participeren echt door bijvoorbeeld mee te doen aan het VoorUit-project. Daarbij wonen ze in achterstandswijken en helpen ze bewoners met bijvoorbeeld taal-, kook- en computerlessen.

Zie bijvoorbeeld het interview van Advalvas met VU-studente Mayke de Cock in dit nummer. De Cock is een Doe-het-zelf-burger.

Maakbare samenleving in de wijk

Hoe maakbaar is de maatschappij vandaag de dag nog? Hoe ver reikt de arm van de politiek in dit opzicht? En wat kunnen bijvoorbeeld universiteiten en het bedrijfsleven doen om dit soort initiatieven te stimuleren, zonder de autonomie van de Doe-het-zelf-burger aan te tasten?

Hoogleraren Maurice Crul en Anton Hemerijck, wethouder Pieter Hilhorst, rector van het Amsterdam University College Marijk van der Wende en VU-alumnus en consultant Khalid Boutachekourt debatteren donderdag 5 december onder leiding van Felix Rottenberg (beroep: Felix Rottenberg) over de maakbare samenleving op wijkniveau. Het debat is van 15 tot 17 uur in Agorazaal 1 van het VU-hoofdgebouw.

Het debat is georganiseerd door VU Connected in het kader van de debatreeks Maatschappij in de maak, steeds onder leiding van Felix Rottenberg. Lees er hier meer over.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.