Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

‘Ik wil maatschappelijk werk inzetten als ruilmiddel voor een studentenwoning’

Het Amsterdamse gemeenteraadslid Reinier van Dantzig (D66) wil studenten laten samenwonen met ouderen, vluchtelingen en gedetineerden.

Verklaar u nader!

“Ik wil maatschappelijk werk inzetten als een ruilmiddel voor een studentenwoning. Studenten krijgen een woning en doen daarvoor klusjes voor ouderen. Het is een mooie kans om ervaring op te doen of stage te lopen. Behalve ouderen kunnen studenten ook samenwonen met vluchtelingen met een verblijfstatus en met gedetineerden in de laatste fase van hun detentie. Geen zware criminelen, maar bijvoorbeeld mensen die net zijn hersteld van een verslaving.”

U kent het project VoorUit, waarbij studenten een woning krijgen in ruil voor vrijwilligerswerk in hun wijk?

“Jazeker.”

Uw idee gaat verder, want u wilt studenten met vluchtelingen, gedetineerden of ouderen in één woning zetten.

Het is niet een heel nieuw idee, in Denemarken doen ze het al, zoals ik las in een mooi artikel in De Correspondent. En ik denk meer aan woongroepen waar, behalve studenten, ook mensen wonen die begeleiding nodig hebben.

Maar studenten moeten studeren. Dat gaat wat moeilijk als je iemand in huis hebt die voortdurend speciale aandacht nodig heeft.

“Studenten moeten allereerst studeren, daar ben ik het mee eens. Daarnaast zouden ze tien, twaalf uur aan maatschappelijk werk kunnen doen. Ik wil het ook niet verplichten. Ik zie het als een kans om groepen met maatschappelijke problemen te helpen. Stel dat je een groep hebt van drie studenten waar één vluchteling of gedetineerde bij inwoont, dan zit dat de studie niet in de weg.”

In dagblad Metro zegt u dat studenten in de kamers kunnen wonen die vrij zijn gekomen door bezuinigingen in de zorg, in ruil voor vrijwilligerswerk. Is dat niet wat cynisch, om studenten met de last op te zadelen die is ontstaan door de bezuinigingen van de overheid?

“Ben ik het niet mee eens. Studenten profiteren juist van de woonruimte die is vrijgekomen in bijvoorbeeld voormalige verpleeghuizen. Studenten worden toch ook gehuisvest in leegstaande kantoren?”

Goed, u zegt dus: we hebben die leegstaande woningen, studenten die bereid zijn iets voor ouderen te doen, kunnen daarvoor in aanmerking komen.

“Dat is precies wat ik bedoel.”

Er staat in Amsterdam een groot aantal nieuw te bouwen studentenwoningen in de planning. Wat D66 betreft gaat dat gewoon door?

“Inderdaad. Het is niet zo dat ik dit plan voorstel als alternatief voor nieuwe studentenwoningen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.