Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

De Verrekijker in betere tijden

De Verrekijker moet onmiddellijk dicht van de VU

Het is mooi geweest, zegt de VU tegen kraakcollectief De Verrekijker. Jarenlang is de groep gedoogd in de ruimte naast de Spar, de rector is er zelfs nog weleens een biertje komen drinken, maar de VU is not amused over de bijeenkomst met Palestijnse Rasmea Odeh, in 1970 veroordeeld wegens een dodelijke aanslag in Jeruzalem. De Verrekijkers moeten met onmiddellijke ingang hun boeltje pakken en van de campus af.

‘De VU betreurt het zeer dat het tot deze maatregel moet komen maar heeft geen andere keuze’, schrijft ze in een persbericht. ‘Het collectief heeft voor, tijdens en na de bijeenkomst niet zijn verantwoordelijkheid getoond, waardoor het vertrouwen op een veilige en verantwoorde voorzetting van activiteiten is geschaad.’

Gekke mensen

Rasmea Odeh dook op op de VU-campus nadat ze in verschillende andere ruimtes in Amsterdam was geweigerd. Zonder medeweten van het VU organiseerde de studentengroep Revolutionaire Eénheid daarom een samenzijn met Odeh in De Verrekijker. Dat werd ontdekt, waarna er een landelijke mediarel ontstond en de VU ervan werd beschuldigd een terrorist onderdak te verlenen.

“We zijn er ontiegelijk boos over omdat de bijeenkomst in het geheim is gehouden en er allerlei gekke mensen op af kunnen komen”, zei een woordvoerder vanmorgen tegen Advalvas. “Daarom hebben we contact opgenomen met de politie. Er is gelukkig niks gebeurd, maar het had gevaar kunnen opleveren voor studenten én medewerkers. Ze hebben bij De Verrekijker alleen maar aan zichzelf gedacht.”

De mensen van De Verrekijker geven zich evenwel niet zomaar gewonnen. Op Facebook roepen ze mensen op te komen protesteren tegen hun uitzetting, en om matrassen, dekens en vrienden mee te brengen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.