Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Cees Veerman stapt op

De voorzitter van de raad van toezicht van de VU en het VUmc, Cees Veerman, stapt op. Begin december moet de ledenraad van de VU Vereniging een opvolger aanwijzen. De ondernemingsraden van de VU, VU Medisch Centrum en de Universitaire studentenraad mogen voor die tijd advies uitbrengen over de beoogde opvolger.

Het vertrek van oudminister Veerman komt onverwacht. Hij is in 2012 aangetreden voor een periode van vier jaar, maar die tijd maakt hij niet vol. Hij treedt af vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’.

Erg veel nevenfuncties

Bij zijn aantreden als voorzitter van de raad van toezicht kwam vanuit de ondernemingsraad al de kritiek dat hij wel erg veel functies combineerde, namelijk meer dan tien bestuurs- en toezichthoudende banen.

Roerige tijden

Tijdens zijn regiem kenden VU en VUmc roerige tijden. Bijna de voltallige raad van toezicht trad af naar aanleiding van de vele problemen in het VUmc waarbij de raad van toezicht te veel op afstand was blijven toekijken, volgens een kritisch onderzoeksrapport.
Ook de VU kreeg veel negatieve publiciteit over zich heen.

Meer rust

Inmiddels is Wouter Bos aangetreden als nieuwe baas van VUmc en krijgt de VU in december een nieuwe collegevoorzitter in de persoon van Jaap Winter. Deze bestuurlijke wisselingen vormen voor Veerman een goed moment om terug te treden. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.