Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Campus
& Cultuur

Boze bètaverenigingen verstoren talkshow college van bestuur

Een talkshow over het stoppen van de samenwerking met fossiele bedrijven met het college van bestuur werd gisteren onderbroken door tientallen boze studenten. ‘Jullie doen steeds hetzelfde schijtvoorstel!’

Mirjam van Praag, de voorzitter van het college van bestuur, was in het Auditorium net aan vertellen over de besturen van andere Nederlandse universiteiten, die zich voor het blok gezet voelen door het recente besluit van de VU om niet meer met fossiele bedrijven samen te werken, toen ze ruw werd onderbroken door een gillende sirene. Tientallen studenten kwamen de zaal binnen. Ze ontvouwden spandoeken en riepen leuzen. “We worden weggestopt in een bezemhok!”

Het bleek om bètastudenten te gaan, die boos zijn dat hun studieverenigingen door de verhuizing van hun faculteit naar een nieuw gebouw maar liefst 70 procent van hun ruimte moeten inleveren. De kwestie sleept zich al een tijdje voort, en op 26 april zou er een overleg zijn met onder andere de studieverenigingen en het CvB, maar dat was niet komen opdagen, klaagden de studenten.

Van Praag en rector Jeroen Geurts, die gezeten op een bank op een podium vragen beantwoordden over de gestopte samenwerking met fossiele bedrijven, waren duidelijk overvallen door dit verwijt. “Ik hoor dit voor het eerst, ik weet hier niks van”, zei Geurts. Maar de afspraak bleek te zijn gemaakt met het derde collegelid, Marcel Nollen, die vanwege ziekte al een tijdje uit de running is. “Vervelend voor hem, maar daar hebben wij in principe niks mee te maken”, zei een woordvoerder van de vereniging die op een bank tegenover de twee collegeleden was gaan zitten.

“Het is geen onwil”, zei de rector. Het CvB wil volgens hem graag met de verenigingen in gesprek. “Mooie woorden”, riep iemand, “maar jullie doen er niks mee. Jullie komen iedere keer met hetzelfde schijtvoorstel.” Na een toezegging voor een nieuwe afspraak taaiden de studenten weer af.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.