Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Bij De Kas mag je het drukke studentenleven even vergeten’

Een stapje terugdoen uit het studentenleven en stilstaan bij hoe het écht met je gaat. De Kas op Uilenstede biedt daar ruimte voor. En geneeskundestudent Raisa Nibbering (25) zet zich er graag voor in.

Waarom is zingeving zo belangrijk voor studenten?
“Iedereen op Uilenstede is druk met feesten, studeren, feesten, studeren. Ik woon er zelf ook, dus ik weet hoe het gaat. Dat klinkt leuk, maar ondertussen worstelen veel studenten met depressies en burn-outs. Iedereen blijft maar doorgaan en vergeet stil te staan bij vragen als wie ben ik eigenlijk? en wat wil ik eigenlijk? De drempel om erover te praten is hoog en veel studenten weten niet van elkaars worstelingen.”

Pioniersplek
De Kas is sinds een halfjaar gevestigd boven Il Caffè op Uilenstede. De deur staat vooralsnog elke donderdag van 11 tot 17 uur open voor een goed gesprek. Bellen kan ook: 06-82678067. Het is een pioniersplek (een nieuwe, creatieve vorm van ‘kerk-zijn’) van de Protestantse Kerk Amsterdam. De insteek is niet religieus, maar gericht op zingeving en verdieping. Dekasuilenstede.nl

Hoe willen jullie daarbij helpen?
“De drijvende kracht achter De Kas zijn André van der Galiën en Maarten Vogelaar. André is jongerenwerker en jeugdpastor, Maarten is initiatiefnemer van De Kwekerij, een bloeiplek voor millennials. Ze willen een plek creëren waar je over de levensvragen mag nadenken en er een goed gesprek over kunt aangaan. Je kunt er een stapje terugdoen uit het drukke studentenleven. Het is midden op de campus en letterlijk en figuurlijk open: de muren en het dak bestaan uit glas en iedereen is welkom.”

De afgelopen periode deelden jullie bloemen uit en verkochten aardappelen van een lokale boer. Hoe helpt dat bij de missie van De Kas?
“Met dat soort ludieke acties wilden we naamsbekendheid genereren en tegelijkertijd iets moois doen voor de maatschappij. De bloemenactie was heel bijzonder: samen met andere studenten ben ik op Bevrijdingsdag bij Amstelveense ouderen langsgegaan. Ze kregen bloemen en een persoonlijke kaart en we hebben met ze gepraat over wat vrijheid voor ze betekent. Dat was voor mij een eyeopener. Wij vinden het zo vanzelfsprekend, maar voor deze mensen blijft het een zegen om te leven in een vrij land.”

Heb je het idee dat Uilensteders door deze acties jullie al weten te vinden?
“Ik denk dat ze inmiddels weten dat we er zijn, maar misschien nog niet waar we voor staan. Dat is best een uitdaging op Uilenstede, het is een vrij besloten wereld waar je niet zo makkelijk tussenkomt. De volgende stap is daarom ons busje op de campus. Hierin interviewen we studenten om erachter te komen wat we voor ze kunnen betekenen. We willen inspelen op de behoeften van de Uilensteders, daar draait het allemaal om. Dit initiatief werkt alleen als er animo voor is.”

Hoe ben je zelf hierbij betrokken geraakt?
“Ik ben lid – en dit jaar zelfs voorzitter – van de religieuze jongerencommunity Taizé in Amsterdam. Vorige zomer ging André mee op onze reis naar het Taizé-klooster in Frankrijk en raakten we in gesprek. Hij vroeg me te helpen bij het opzetten van Ziel en Zaligheid, de voorganger van De Kas. Dit was ook een mooi initiatief, maar het werkte niet in die vorm. Dit heeft een andere insteek en is volledig gericht op zingeving en er zijn voor de studenten. Toen De Kas actief werd, heeft André weer contact met mij opgenomen.”

Je bent net afgestudeerd aan de opleiding geneeskunde. Blijf je actief voor De Kas?
“Dat ben ik zeker van plan. Ik woon dichtbij en vind het belangrijk om studenten deze plek te bieden. Het lijkt me leuk om te helpen flyeren en projecten organiseren. Daarnaast is het interessant om te sparren over de juiste manieren om de Uilensteders te benaderen. Taizé heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren, maar waar zit dat in? Wat werkt wel en wat werkt niet? Met die kennis kunnen we ook De Kas vooruithelpen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.