Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Campus
& Cultuur

Aureus-Indianen ‘precies hetzelfde als Zwarte Piet’

Een Indianenthema leek faculteitsvereniging Aureus (van Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde) een leuke manier om in de ontvangsthal van het VU-hoofdgebouw een feest te promoten, maar dat is politicologiestudent én Internationaal Socialist Thomas Hofland in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Racisme’ oordeelt hij in een mail aan Aureus, die hij ook op de site Altijd Kritisch publiceerde.

Hofland vindt dat Aureus met een opblaasbare totempaal en een verentooi een stereotypering van de inheemse bevolking van Amerika geeft. “Dit heeft niks met Amerikanen te maken”, zegt hij aan de telefoon. “Dit is precies hetzelfde als Zwarte Piet.”

Zwarte Piet

Ja, Hofland begrijpt dat de mensen van Aureus geen kwaad in de zin hebben “en ik heb als kind zelf ook lol gehad met Zwarte Piet”. Maar hij vindt dat we ons bewust moeten worden van wat stereotyperingen doen met de mensen over wie het gaat.

“Het is niet raar dat mensen zulke dingen doen, want we groeien hier op met dit soort beelden van Amerikanen. Het woord ‘Indianen’ alleen al is door Europeanen verzonnen en niet door de Amerikanen zelf.”

“Ik ga nu niet een jarenlange strijd tegen Aureus voeren en het probleem met stereotypering oplossen, maar ik wil mensen wel graag opmerkzaam maken”, aldus Hofland.

Rare voorstelling

Leo van Kints, voorzitter van de stichting Nanai, een club die zich inzet voor een betere beeldvorming rond Noord-Amerikaanse Indianen, is ook not amused. “Er wordt hier weer een rare voorstelling van Indianen gegeven, maar dat is heel normaal in Nederland. Zelden zie je dat Indianen recht wordt gedaan, het zijn altijd malle figuren uit stripboeken, of anders superspirituele heiligen van de natuur.”

Niks mis met een Indianenthema, vindt Kints, maar doe het dan een beetje realistisch. “Laat zien hoe Indianen kleding maken, of doe iets met kunst. Zet een stand neer waar informatie gegeven wordt over de Indianen van nu.”

Beter nadenken

Bij Aureus zijn ze intussen behoorlijk in hun kuif gepikt door Hofland. ‘Wij willen Thomas vragen om zelf voortaan beter na te denken over de beschuldigingen die hij doet. Iemand uitmaken voor racist is namelijk niet niks en kan ook zeer kwetsend overkomen’, schrijft de vereniging in een mail.

Aureus geeft toe dat ze zich aan stereotypering heeft bezondigd en dat daarbij niet goed is nagedacht. ‘Wij hebben nooit de intentie gehad om iemand hiermee te beledigen en zullen voortaan beter nadenken over uitingen.’

Verschil tussen stereotypering en racisme

Maar er is wel een groot verschil tussen stereotypering en racisme, vindt de vereniging. ‘Racisme is namelijk een ras boven een ander ras stellen. Stereotypering is kenmerken van een bepaald onderwerp of cultuur naar voren brengen.’

Het feest van Aureus is vanavond vanaf 23 uur in Odeon. Kaarten bestellen kan hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.