Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Agatha Christie op de Transmongolië Express

Gaby den Held, medewerker Communicatie & Marketing, heeft zijn vierde roman geschreven: Alex Stanovsky. Wie de fantasie van de auteur wil volgen, kan in dit boek zijn hart ophalen.

Hoofdpersonage Alex Stanovsky rent Utrecht Centraal Station binnen op weg naar de firma Tyfoon waar hij zou solliciteren als secretaresse. In een ouderwetse trein met sleets interieur ontmoet hij een man die hem naar een ‘kantoor’ begeleidt. Dan blijkt dat het sollicitatiegesprek daar in die trein plaatsvindt. Hij wordt ter plekke aangenomen als persoonlijk assistent van de stokoude mevrouw Beyer-Garatt. Een excentrieke dame, die bijvoorbeeld niet hysterisch reageert wanneer de allerbeste vriend en mascotte van Stanovsky uit diens hemd komt gekropen: Leo III, ‘een kleine albinorat met sneeuwwitte vacht en felrode kraaloogjes’.

Verkleedpartijen

Als assistent komt de vrij eenzame Stanovsky in de wonderlijke en akelige wereld van de firma Tyfoon terecht. Dat blijkt een maatschappij met totalitaire trekjes, maar met een ogenschijnlijk vriendelijk gezicht. Zijn bazin, ‘de Koningin’, zocht kleding voor hem uit: ‘Elke dag van de week moest hij iemand anders zijn: maandag was hij een matroos, dinsdag een jongeheer uit gegoede kringen in een jas met dubbele knopenrij, woensdag een politieagent, donderdag een sportatleet, vrijdag een huzaar, zaterdag een heilsofficier en zondag een lakei in livrei.’

Filmisch met liedjes

Op de een of andere manier doet het verhaal denken aan een Agatha Christie op de Transmongolië Express. Het is aan de lezer om mee te gaan in de bizarre avonturen die Stanovsky meemaakt.
Je kunt deze roman ook beschouwen als een ode aan de fantasie. Zonde als je die alleen maar in je hoofd laat zitten. Schrijf het allemaal op, laat het publiceren en zing erover, zoals Gaby den Held zelf deed bij zijn boekpresentatie. De nummers The thrill is gone en Am I blue komen in de roman voor.

stanovsky

Gaby den Held, Alex Stanovsky, Uitgeverij IJzer, Utrecht, 2021, 143 pag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.