Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Afdelingshoofd psychologie doet stap terug

Het afdelingshoofd van experimentele en toegepaste psychologie heeft eind vorige week zijn leidinggevende taken neergelegd. Aanleiding is de commotie die is ontstaan rondom zijn functioneren.

Half november publiceerde Ad Valvas een groot onderzoek over de gespannen arbeidsverhoudingen bij de afdeling experimentele en toegepaste psychologie. Hieruit bleek dat er veel onvrede was onder medewerkers en oud-medewerkers over de manier waarop de afdeling werd geleid door het afdelingshoofd en de twwe van de drie sectiehoofden. Tot vorige week was een hoogleraar cognitieve psychologie afdelingshoofd. Verschillende bronnen vertelden Ad Valvas dat hij een nogal intimiderende communicatiestijl had.

E-mail

In een e-mail aan de medewerkers stelt het afdelingshoofd dat hij denkt dat hij momenteel de afdeling niet op de juiste manier kan leiden (de mail is in bezit van de redactie). Daarmee wacht het afdelingshoofd de uitkomst van het onafhankelijke onderzoek van onderzoeksbureau Bezemer en Schubad niet af. Die komt naar verwachting eind februari. 

Zijn leidinggevende taken worden voorlopig waargenomen door decaan Maurits van Tulder. Van Tulder zegt dat het afdelingshoofd de beslissing zelfstandig heeft genomen en dat hij de beslissing goed kan begrijpen: “Ik denk dat hij er gelijk in heeft dat hij nu niet vrij kan functioneren als afdelingshoofd.”

Zware tijd

Twee andere hoogleraren die leidinggaven aan secties van de afdeling hebben al voor de kerst tijdelijk hun leidinggevende functies neergelegd. Ze worden vervangen door de waarnemend sectiehoofden. Ook zij zijn onderdeel van het onderzoek.

“Het is een zware tijd voor de medewerkers van de afdeling”, stelt Van Tulder. “We hadden de uitkomsten van het onderzoek liever eerder gehad, want dan kunnen we verder kijken.” Het onderzoek van Bezemer en Schubad had volgens planning nu ongeveer af moeten zijn. Het is vertraagd omdat er veel meer medewerkers en oud-medewerkers wilden meedoen dan oorspronkelijk gepland.

Uiteindelijk hebben 45 medewerkers meegedaan, terwijl eerder werd gedacht aan vijftien tot twintig. “Het is een complex onderzoek geworden met zoveel mensen van drie verschillende secties”, stelt Van Tulder. “ Het kost even tijd om dat allemaal te verwerken. Omdat zorgvuldigheid hier nog belangrijker is dan snelheid, accepteren we deze vertraging.”

UPDATE 05-02-21: In een vorige versie van dit bericht stond in de kop dat betrokkene opstapt. Dat suggereert onterecht dat hij ontslag neemt – hij doet echter een stap terug.