De Staat van Verwarring van filosoof Ad Verbrugge is genomineerd voor de Socratesbeker 2014.
De Socratesbeker, een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie, wordt ieder jaar uitgereikt aan het meest prikkelende en oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen.
Erotische mens
Aan de hand van de geschiedenis reconstrueert Verbrugge in De Staat van Verwarring de ontwikkeling van de erotische mens en beantwoordt hij de prangende vraag: wat spreekt mensen in vredesnaam aan in de megabestseller Vijftig Tinten Grijs, de erotische trilogie waar snobs en intellectuelen collectief de kachel mee hebben aangemaakt, maar waar het grote (vrouwelijke) publiek wel pap van lust?
‘Men kan lachen om deze roman en hem op basis van zijn literaire en psychologische kwaliteiten afwijzen als prullectuur, maar dan onderschat men de diepte van de problematiek die erin tot uitdrukking komt’, aldus Verbrugge in Staat van Verwarring.
Sadomasochistische verhouding
De seksuele revolutie bevrijdde de mens van zijn seksuele taboes, maar creëerde volgens Verbrugge ook een ‘staat van verwarring’, waarin de rolverdeling tussen man en vrouw onduidelijk is. Daarnaast, betoogt hij, zorgt de consumptiemaatschappij ervoor dat seks een gebruiksartikel wordt, terwijl sociale media als Facebook resulteren in een ‘ontlijving’ van de mens. Contacten met andere mensen worden steeds ‘virtueler’, tot seksuele contacten aan toe.
Daarom spreekt Vijftig Tinten Grijs volgens Verbrugge zoveel mensen aan. Het verhaal over een intelligente jongedame die een sadomasochistische verhouding begint met een mysterieuze miljardair is een pleidooi voor de terugkeer naar de traditionele waarden van het huwelijk waarin de rollen van man en vrouw weer duidelijk zijn verdeeld.
Seksuele revolutie
Verbrugge beschrijft de geschiedenis van de menselijke seksualiteit aan de hand van de Dyonische mysteriën, Aristoteles en Plato, de christelijke filosofie, Heidegger, Kant, Hegel, en Kierkegaard, de Verlichting, Markies de Sade, het individualisme, het postmodernisme, de consumptiemaatschappij en de seksuele revolutie. Het boek leest als een thriller, waarin de verschillende cloes en motieven uiteindelijk leiden tot één onvermijdelijke conclusie.
Naast Verbrugges boek zijn vier andere boeken genomineerd, namelijk De Verlichting als kraamkamer van Jabik Veenbaas, Laat je niets wijsmaken van Jan Bransen, Wat is er mis met gezag? Van Jurriën Rood en De naakte perenboom van Rudi Rotthier.
G8 van de Filosofie
De jury, bestaande uit filosoof Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente), de Vlaamse journalist Anna Luyten, journalist/filosoof Florentijn van Rootselaar, Trouw-columnist Elma Drayer bepalen wie er op 18 april, tijdens de uitverkochte G8 van de Filosofie in de Beurs van Berlage, de Socratesbeker en het bijbehorende bedrag van 2413 euro krijgt uitgereikt.
Wie weet waarom de geldprijs precies 2413 euro bedraagt, wint een meet & greet met de Advalvas-redactie!