Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 januari 2025

Campus
& Cultuur

Burgerberaad avant la lettre aan de VU, februari 2023

VU krijgt eigen burgerberaad duurzaamheid 

Als het college van bestuur instemt, gaat de VU een vorm van burgerberaad introduceren op de campus om het duurzaamheidsbeleid op de campus te bepalen. Medewerkers en studenten mogen dus meepraten over het te bepalen duurzaamheidsbeleid.  

De bemoeienis van de VU-populatie zal zich echter alleen beperken tot onderzoek, onderwijs en valorisatie, want het duurzaamheidsbeleid van de verschillende diensten, zoals de facilitaire campusorganisatie en de restaurants enzo, is al voor de lange termijn uitgezet. 

Ivar Maas, hoofd van de Sustainability Office VU, gaf er gisteren een presentatie over tijdens een gezamenlijke vergadering van de ondernemingsraad en de universitaire studentenraad. De Nederlandse overheid is deze week al begonnen met een Nationaal Burgerberaad Klimaat, maar de VU wil aan de slag met een bredere invulling van het begrip duurzaamheid, zei Maas. 

Externe deskundige

Uit de tijdlijn die hij liet zien, bleek dat het college van bestuur op dit moment bepaalt of het instemt met zo’n studenten/medewerkers-beraad. De Sustainability Office gaat dan in februari of maart aan de slag met de realisatie ervan. Daarbij wil ze zich laten adviseren door een externe deskundige, maar onbekend is nog welke.  

De bedoeling is om een groep van honderd studenten en medewerkers samen te stellen die een goede afspiegeling is van de populatie aan de VU die dit voorjaar samenkomt om te “delibereren”. Eerst in een grote groep, daarna opgedeeld in kleinere groepen. In juni is er dan een slotberaad en worden de adviezen geformuleerd die het college van bestuur meekrijgt. 

Studenten en medewerkers worden eerst opgeroepen, via mailings en het internet, zich te melden als ze geïnteresseerd zijn deel te nemen. Via een loting worden de honderd leden van het burgerberaad geselecteerd.  

Goede afspiegeling 

Wat een goede afspiegeling is – leeftijd, afkomst, politieke voorkeur, studie, eenheid waar iemand werkt – is nog niet precies bepaald, maar de samenstelling zal niet zo zijn dat het aantal studenten in het beraad de getalsmatige verhouding op de campus weergeeft. Er zullen dus niet zes keer zoveel studenten als medewerkers in het beraad zitten, legde Maas uit. 

Een OR-lid suggereerde dat de Sustainability Office beter een deskundige van binnen de VU kon inhuren. Deskundigheid is er aan een brede universiteit als de VU immers te over. Over het algemeen leek de medezeggenschap wel enthousiast over het idee.  

Een OR-lid vond dat de OR er bij het CvB op aan moet dringen het project groen licht te geven en vond “dat het ook wel iets mag kosten, ondanks de bezuinigingen.” Haar enthousiasme werd door de rest iets getemperd. 

 

Één reactie

  1. Heel goed dat er een burgerberaad komt, gelukkig is het CvB niet actief bezig het wetenschappelijke fundament, wat uiteindelijk dit burgerberaad moet ondersteunen, onder klimaatverandering en duurzaamheid te slopen. Of bijvoorbeeld een studie over (paleo)-klimatologie. Oja, die schaffen we af!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.