Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Onafhankelijkheid hoger onderwijsbladen niet onder druk, vindt minister

Ondanks “meerdere incidenten” vindt demissionair minister Robbert Dijkgraaf niet dat de onafhankelijkheid van hogeschool- en universiteitsmedia over de hele linie onder druk staat.

Dijkgraaf betreurt het dat Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, zich gedwongen zag een artikel over sociale onveiligheid offline te zetten. “Onafhankelijke journalistiek en persvrijheid zijn een groot goed dat te allen tijde bewaakt moet worden”, antwoordt hij op Kamervragen van GroenLinks-PvdA.

Extra aandacht

De onafhankelijkheid van hogeschool- en universiteitsmedia is meerdere malen in het geding geweest, schrijft hij. Hij ziet nog geen aanleiding voor een breed onderzoek, schrijft hij, “maar de journalistieke vrijheid vraagt wel extra aandacht”.

Als het zo uitkomt spreekt hij de besturen van hogescholen en universiteiten “expliciet aan” op het borgen van de journalistieke vrijheid van hun nieuwsmedia. Die moet wat hem betreft worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een redactiestatuut. Hij zal de instellingen er op blijven wijzen dat er plaats moet zijn “voor artikelen die kritisch zijn ten aanzien van de eigen organisatie”.

Zwijgbeding niet misbruiken

Bij het conflict tussen het Delftse bestuur en universiteitsblad Delta speelde een rol dat de universiteit met een ontslagen directeur een zwijgbeding overeen was gekomen. Daar werd aanvankelijk ook de redactie van Delta aan gehouden. Hoe vaak zulke zwijgafspraken worden gemaakt weet de minister niet, maar ze mogen wat hem betreft niet worden gebruikt “om te vermijden dat problemen of conflicten aan het licht komen”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.