Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Polderimam’ is te duur

Hogeschool Inholland stopt met de enige Nederlandse beroepsopleiding tot imam. Het opleiden van de ‘polderimams’ is te duur. Het ‘Contactorgaan moslims en overheid’ is bang dat Nederland de grip op moskeeën kwijtraakt.

Te veel langstudeerders

Ondanks speciale subsidie van het ministerie is de imamopleiding volgens collegevoorzitter Doekle Terpstra te duur, meldt dagblad Trouw vandaag. Door de verschillende culturele achtergronden hebben de momenteel 150 studenten veel begeleiding nodig om hun diploma te halen. De studie heeft flink wat langstudeerders en zal volgens Terpstra nooit rendabel worden.

Moderne imams

De imamopleiding kreeg in 2006 een startsubsidie van vier ton. Het tweede kabinet Balkenende maakte zich, net als eerdere kabinetten, zorgen over de vele Turkse en Marokkaanse imams in Nederlandse moskeeën. Ze spraken de taal slecht, hadden weinig tot geen contact met niet-islamitische landgenoten en hielden er soms radicale ideeën op na. De nieuwe opleiding zou imams gaan opleiden die de taal en cultuur van Nederland goed kennen.

Universitaire opleidingen

Om de integratie te bevorderen, werden in hetzelfde jaar ook twee nieuwe wo-opleidingen in het leven geroepen: een masterspecialisatie tot islamitisch geestelijk verzorger aan de Vrije Universiteit en de acheloropleiding ‘Islamitische theologie’ in Leiden. Beide studies leiden geen imams op.

Nu de laatste Inholland-studenten in 2018 afstuderen, vreest het Contactorgaan moslims en overheid dat moskeeën hun imams weer uit het buitenland moeten halen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.