Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 december 2024

Campus
& Cultuur

VU trakteert op scriptieprijzen

De Vrije Universiteit reikt voor het eerst twee scriptieprijzen uit, voor de beste bachelorscriptie en de beste masterscriptie. De winnaars krijgen maar liefst 2000 euro uitgereikt op dinsdag 20 oktober, tijdens de Dies Natalis, de 135ste verjaardag van de VU.

Om voorgedragen te worden, moest de scriptie een cijfer van een 8,5 of hoger gekregen hebben, en elke faculteit kon maximaal drie studenten aanbevelen. Uiteindelijk zijn er vijf genomineerden geselecteerd uit twaalf bachelorscripties en tien masterscripties.

Gevaarlijke effecten

Genomineerde Elske Durlinger (26) is inmiddels arts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk op de afdeling interne geneeskunde en longgeneeskunde. Zij schreef haar scriptie voor de master geneeskunde.

Durlinger: “Ik heb gekeken naar de eventueel gevaarlijke effecten van het toedienen van extra zuurstof bij patiënten op de intensive care en of het meten van het zuurstofgehalte van patiënten het best kan via een vingerklip of via bloedafname.”

Ze ontdekte dat het zuurstofgehalte makkelijk en patiëntvriendelijk kan worden gemeten met een vingerklip. Een mooie uitkomst, maar ze had niet verwacht dat haar begeleiders haar onderzoek zouden voordragen. “Het was een ontzettend leuke verrassing en een enorme eer!”

Obesitas en slaap

Annie Wong (23) is ook genomineerd voor de masterscriptieprijs. Voor de master accounting & control deed ze onderzoek naar het gedrag van investeerders en of dit per land verschilt. “Ik ben op dit onderwerp gekomen, omdat ik psychologie en cultuur altijd al interessant heb gevonden.”

Voor de bachelor gezondheid & leven keek Daniëlle van Spijker (21) naar de relatie tussen obesitas en slaap bij muizen. “Drie maanden lang werden muizen op een heel vet dieet gezet, waardoor ze obesitas ontwikkelden. Daardoor sliepen de muizen meer, maar het ging wel ten koste van de kwaliteit van hun slaap.”

“De nominatie is een kers op de taart”, vindt ze. “Ik ben heel benieuwd of ik zal winnen, maar ik ben vooral erg trots dat mijn scriptie zo goed is ontvangen.” Áls ze wint gaat ze met het geld haar masteropleiding betalen. “Dit geeft mij de gelegenheid om met het nieuwe leenstelsel als het ware één jaar ‘gratis’ te studeren.”

Belastingen heffen

Behalve Van Spijker zijn ook Germaine van der Sanden (24) en Johannes Lont (21) genomineerd voor de bachelorscriptieprijs. Van der Sanden schreef voor de studie archeologie een scriptie over de meerwaarde van de archeologie in het zogenaamde antropoceendebat. “Het antropoceen is volgens sommigen een nieuw geologisch tijdperk waarin de impact van de mens op de aarde duidelijk zichtbaar wordt.”

Lonts scriptie voor economie & bedrijfskunde gaat over overheidsbestedingen en overheidsschuld. “Als een overheid een bedrag wil besteden, kan ze dit bedrag op twee verschillende manieren financieren: lenen op de kapitaalmarkt of belastingen heffen. Ik heb gekeken of het verschil zou maken wat de overheid kiest, en vond dat de overheid beter kan lenen.”

Wetenschappelijke kwaliteit

De jury kijkt bij de beoordeling van de scripties vooral naar wetenschappelijke kwaliteit en originaliteit. Maar ook goede stijl en leesbaarheid zijn belangrijk. “Een scriptie kan wetenschappelijk nog zo goed zijn, maar het is juist de kunst lastige onderwerpen plezierig leesbaar en toegankelijk te maken”, licht jurysecretaris Dorothé Voet toe.

Met de scriptieprijzen wil het universiteitsbestuur laten zien dat de VU onderwijs belangrijk vindt. Het is een uitbreiding van het aantal jaarlijkse onderwijsprijzen. Tijdens de opening van het academisch jaar waren er al prijzen voor de beste student (StudenTalentprijs) en beste docent (Onderwijsprijs). Dit jaar zijn daar een prijs bijgekomen voor talentvolle jonge docent (DocenTalentprijs), de Stimuleringsprijs, voor onderwijsvernieuwing, en dus de prijzen voor de beste bachelor- en masterscriptie.

Symbolische cheque

De winnaars krijgen op de Dies de prijs uitgereikt door rector Vinod Subramaniam, in de vorm van een symbolische cheque. Wong hoopt dat ze wint. “Die 2000 euro kan ik deels investeren, deels sparen en deels gebruiken om ook eens mijn vrienden en familie te verwennen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.