Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Martijn Wetzels met zijn prijs.

Masterscriptie over zelf meten van corona-antistoffen wint Unilever Research Prize

Martijn Wetzels (25) heeft voor zijn masterscriptie over innovatieve vingerpriktechnologie de Unilever Research Prize 2020 gewonnen.

Wetzels voerde zijn onderzoek voor de master Science, Business & Innovation uit bij non-profitorganisatie Sanquin, die de gezondheidszorg voorziet van bloed en bloedproducten als plasma. In zijn onderzoek richtte Wetzels zich op het zoeken naar manieren voor patiënten om vanuit huis hun eigen bloed te kunnen prikken en zo medicijnen beter te kunnen personaliseren.

Oorspronkelijk was dat gericht op patiënten met reuma of chronische darmklachten, maar de coronacrisis stuurde dit onderzoek uiteindelijk in een andere richting. “Dat vond ik eigenlijk alleen maar mooi, dat we die omschakeling hebben gemaakt. Je onderzoek kun je toch nooit helemaal hetzelfde houden vanaf het begin. Nu heb ik een plan ontwikkeld om middels een vingerprik het lichaam thuis te kunnen testen op de aanwezigheid van antistoffen voor corona.”

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Unilever vraagt Nederlandse universiteiten elk jaar masterstudenten te nomineren van wie het onderzoek aansluit bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van Unilever. Wetzels’ onderzoek draagt volgens Unilever bij aan kennisontwikkeling op de doelen ‘Good Health and Well-Being’ en ‘Responsible Consumption and Production’.

Naast Wetzels wonnen twaalf anderen de prijs voor hun onderzoek. De prijzen werden donderdag 26 november uitgedeeld via een Zoommeeting, de eerste keer in 64 jaar dat het evenement online plaatsvindt. Wetzels: “Zo’n online bijeenkomst wordt misschien nooit zo feestelijk als in het echt, maar ze hebben er wel echt wat van gemaakt. Iedereen kreeg een mooie toespraak, en we hadden een beeldje thuisgestuurd gekregen dat we tijdens de uitreiking uitpakten.”

Nieuwe laptop

Naast het beeldje kreeg elk van de winnaars 2500 euro. Waar Wetzels dat voor gaat gebruiken, weet hij nog niet. “Misschien voor een mooie vakantie – wanneer dat weer kan. Maar ik ben ook wel toe aan een nieuwe laptop. Ik ben net afgestudeerd dus zo’n geldprijs is hoe dan ook welkom.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.