Het rendementsdenken aan de Nederlandse universiteiten moet worden vervangen door het Bruto Academisch Product. Dat idee heeft collegevoorzitter Jaap Winter gelanceerd in zijn toespraak ter gelegenheid van de opening van het academische jaar.
Het Bruto Academisch Product is geïnspireerd door het bruto nationaal geluk van de voormalige koning van Bhutan, Jigme Singye Wangchuk. Het is een alternatieve manier om de welvaart van een land te meten, waarbij gekeken wordt naar zaken als milieu, vrijheid en welzijn.
Hand in eigen boezem
Ook universiteiten moeten volgens Winter minder focussen op rendement in de betekenis van hoeveelheden wetenschappelijke publicaties en dergelijke.
De voorzitter stak de hand in eigen boezem toen hij de protesten aan de VU en aan andere universiteiten van het afgelopen jaar in herinnering bracht. Niet alles is te wijten aan externe factoren zoals de politiek. “Veel dingen doen we onszelf ook aan.”
Overbodige bureaucratie
Winter denkt daarbij onder meer aan knellende en overbodige bureaucratie die wetenschappers en studenten in de weg zit. Hij stelde, niet voor het eerst, een Kafkaknop in het vooruitzicht, waarmee medewerkers en studenten kunnen helpen die overbodige bureaucratie weg te snoeien.
Traditiegetrouw werden ook de onderwijsprijzen, vanaf nu de Frank van der Duijn Schouten-prijs genoemd, en de studenttalentprijzen uitgereikt. De junior onderwijsprijs, drieduizend euro en een glazen object, ging naar Janneke Oostrom, docent sociale en organisatiepsychologie. De senior onderwijsprijs, zevenduizend euro en een object, ging naar docent econometrie Meindert Flikkema.
Knappe student
De studenttalentprijs, voor een knappe student die daarnaast ook maatschappelijk erg actief is, was voor Myriam Sillevis Smitt, research masterstudent Bewegingswetenschappen. Zij kreeg een geldprijs van vijfduizend euro, én een VU-alumnus als begeleider/coach.
Smitt was blij dat de enige twee genomineerde vrouwen, Oostrom en zijzelf, ook daadwerkelijk gewonnen hadden.
Schalkse burgemeester
Frank van der Duijn Schouten nam bij deze opening afscheid als rector van de VU, daarover volgt later een bericht op deze site. Hij wordt opgevolgd door Vinod Subramaniam (interview met hem in de nieuwe Advalvas). Speciaal voor die gelegenheid kwam de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan langs (die daarvoor de begrotingsbehandeling door de gemeenteraad had verlaten, “dus elke minuut die ik hier sta kan de stad een miljoen euro kosten.”) voor een praatje vol schalkse grapjes (iets over de Wehrmacht en een gedicht dat hij wilde voordragen maar had geschrapt). Hij dankte Van der Duijn Schouten namens de bevolking van Amsterdam voor zijn inzet.