Studentenraad wil uitbreiding gebedsruimte

Campus  20 maart 2017

Studentenraad wil uitbreiding gebedsruimte

De universitaire studentenraad wil uitbreiding van de islamitische gebedsruimte op de VU-campus. De huidige gebedsruimte, die in 2014 werd geopend, is alweer te klein.

Dat schrijft de usr op haar Facebookpagina. “Er is ruimte voor ongeveer dertig personen, maar tijdens het vrijdaggebed is de drukte veel groter”, zegt raadslid Zakaria Nafid tegen Advalvas. Het aantal biddenden ligt dan rond de tachtig. “Dat is niet hygiënisch, maar belangrijker is dat het niet veilig is.”

Door de week mogen moslims hun gebeden spreiden, zodat er nooit meer dan dertig mensen tegelijk in de ruimte zijn. Op vrijdag is er echter een verplichte tijd waarop ze het gebed moeten bijwonen.

Ruimte sluiten

Als oplossing denkt de usr aan het inrichten van een tijdelijke extra ruimte op vrijdag in het Wis- en Natuurkundegebouw, waar inmiddels veel ruimtes leegstaan (vanwege de verhuizing naar het nieuwe O2-gebouw en het nieuwe NU-gebouw - PB), of in het VU-hoofdgebouw. De usr heeft het probleem aangekaart bij verschillende instanties aan de VU, maar pas in juni staat het op de agenda van een openbare vergadering met het college van bestuur.

Nafid moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld de brandweer de ruimte zou sluiten vanwege het veiligheidsrisico op vrijdag. “Die gebedsruimte is een belangrijke bijdrage aan de VU-trots. Ik durf te stellen dat de VU niet zonder die gebedsruimte kan, als het gaat om het binden van studenten.”

Diversiteitscoördinator

De verantwoordelijke personen, waaronder diversiteitscoördinator Wim Haan, konden nog geen commentaar geven.

Een interview met Nafid over de gebedsruimte verschijnt deze week in de nieuwe Advalvas.

Peter Breedveld

{ Lees de 22 reacties }

Het lijkt me beter de ruimte gewoon te sluiten. Religie doe je thuis of in de moskee, niet op de universiteit.

Henk: de VU is een universiteit die itt andere universiteiten wel openstaat voor religie en stelling inneemt tegen het idee dat religie iets is los van de universiteit.

@Henk: deze agressief seculiere houding doe je maar thuis of ergens op een onbewoond eiland waar religie niet voorkomt. De VU is een voorbeeld en een pionier te noemen als het aankomt op het apprecieren en faciliteren van religie op een evenwichtige en gezonde manier in het publieke domein.

Universiteiten horen juist seculier te zijn.
Religie staat in alle opzichten lijnrecht tegenover wetenschap. Het feit dat toegegeven wordt aan dergelijke zaken is ronduit belachelijk en voegt niks toe aan de onderwijseconomie die Nederland hanteert.
Daarnaast meet men opnieuw met twee maten, waarom wel een islamitische gebedsruimte maar geen christelijke? Moet er voor elk geloof een eigen gebedsruimte komen? Of is het geloof van de vrede weer eens verheven boven alle andere regels?
Daarnaast spreekt dit artikel over het "binden" van studenten. Opmerkelijk, volgensmij zijn maar een select aantal studenten welkom in een dergelijke ruimte.

@Karel: Deze agressief cultureel marxistische houding bewaar je maar voor thuis of op een onbewoond eiland.

Religie op een plek waar ze claimen wetenschap te bedrijven. En dat in de 21ste eeuw. VU zet zich weer eens genadeloos voor schut.

@Ingrid: Een universiteit hoort helemaal geen rol in het appreciëren en faciliteren van religie te hebben. Daar zijn de religies zelf verantwoordelijk voor.

De universiteit is geen moskee. Bidden doen ze maar in hun thuis en niet van onze belastingcenten. Pure provocatie.

VU faciliteert segregatie en ongelijkheid. Schandalig. Daarnaast praktiseren van religie is uberhaubt absurd op een universiteit

Denken de voorstanders van gebedsruimten van universiteiten soms dat er in Moskeeën óók ruimte geboden wordt voor kritisch (universitair) denken?
Nou, vergeet dat maar!

Die continue discussie over de islam maakt dat ik mij in die religie heb moeten verdiepen. Daardoor weet ik nu onder andere dat de opmerking "Op vrijdag is er echter een verplichte tijd waarop ze het gebed moeten bijwonen." gewoon niet waar is: het is vrijwillig, en voor moslims in islamitische landen geldt die regel ook niet. Zowiezo kunnen ze alle gebeden overslaan, en die op een geschikt moment inhalen.

Belangrijker is echter helemaal niet mee te gaan in wat voor religieuze denktrant dan ook, maar religie buiten de deur van de universiteit te houden.

Religie kun je uiteraard wel bestuderen aan de universiteit, maar dan moet er wel afstand tot het subject gehouden worden: religie dient bestudeert te worden zoals je bijvoorbeeld het gedrag van kikkers bestudeert.