Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Zweten in Ankara

De VU maakte vorige week deel uit van een Nederlandse delegatie naar Turkije, in het kader van de vierhonderdste verjaardag van de diplomatieke tussen de beide landen. Studente Tugçe Özyurt beschrijft hieronder haar ervaringen in één van de twee bezochte steden, Ankara.

“Veel wegen, weinig auto’s” zei René Smit na aangekomen te zijn in Ankara. Ontsnapt uit de drukte van Istanbul, vervolgden we onze missie verder in de hoofdstad van Turkije. 

Om veel adressen te kunnen aandoen, waren we genoodzaakt de groep op te splitsen. Ik maakte deel uit van een groepje onder leiding van docent Peter van Hoorn.

Na een wandeling van een uur kwamen we zweterig aan bij ons eerst bezoekadres, namelijk het Netherlands Institute for Higher Education (NIHAnkara). Ondertussen werd René Smit netjes met de taxi naar de Nederlandse Ambassade gereden, en naar het ministerie van godsdienstzaken, Diyanet.

Leven en studeren in Turkije

Op het NIHAnkara ontmoetten we gemotiveerde Nederlandse collega’s die zich inzetten voor de bevordering van de relatie tussen Nederland en Turkije. Na een leuke tentoonstelling en presentatie hebben we nog lang gepraat over leven en studeren in Turkije.

Dit gaf ons een beter beeld over het toekomstperspectief van het land. We mochten genieten van de ervaringen, die directeur Jak den Exter en coördinator Funda Demir hebben opgedaan in dit land.  Vervolgens kregen we een rondleiding die werd beëindigd op het dakterras met een prachtig uitzicht over de stad.

Een onverwachte regenbui bracht ons weer terug in de realiteit. We moesten weer terugkeren naar onze thuisbasis. We sloten de eerste dag af met een heerlijk diner en bereidden ons voor op de volgende dag, waarop we een aantal Turkse universiteiten zouden bezoeken.

Miljoen dollar

De volgende dag stonden we op een immens groot landgoed, dat de campus van de Hacettepe University bleek te zijn. Daar ontmoetten we ook Turkse studenten die een Erasmusprogramma in Nederland hadden gevolgd.

Na het kennismakingsritueel namen we een kijkje bij de buren, namelijk de Bilkent University. Hier kregen we de mogelijkheid om kennis te maken met meer dan twintig studenten die actief waren in verscheidene studentenverenigingen.

Het was een erg leerzame ervaring, waarin we verschillen en overeenkomsten hebben besproken. We kwamen erachter dat verenigingen in grote mate werden gesponsord door grote bedrijven waarin de bedragen konden oplopen tot wel één miljoen dollar! 

Samenwerking verbeteren

Voor ons was dit een zeer verbazingwekkend fenomeen, gezien in Nederland veel verenigingen moeite hebben met het vinden van financiële middelen voor het realiseren van hun activiteiten.

Met dit bezoek kwam helaas een eind aan ons programma in het prachtige Turkije.  We hebben veel inzicht gekregen in het onderwijs en veel mogelijkheden gezien om onze samenwerkingen te verbeteren en te versterken.

Op de foto: Tugçe Özyurt (tweede van rechts) met rechts van haar de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.

Dit is het laatste deel van een tweeluik over de VU-delegatie in Turkije. Gisteren verscheen op deze site al het verslag over het bezoek aan Istanbul van Orçun Ersungur.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.