Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
3 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Kabinet wil het Caribisch-Nederlandse studenten makkelijker maken

Het kabinet wil hindernissen wegnemen voor studenten uit het Caribische deel van het koninkrijk. Ze krijgen straks sneller een burgerservicenummer als ze hier gaan studeren en misschien komt er ook een beurs voor uitwisseling.

Dat bleek donderdag tijdens een kort debat in de Tweede Kamer. Studenten van de eilanden lopen tegen allerlei problemen aan. Ze hebben bijvoorbeeld geen bsn en dus ook geen DigiD, wat gedoe oplevert met bijvoorbeeld de inschrijving in het hoger onderwijs en het openen van een bankrekening. Zulke zorgen hinderen hun studieprestaties.

Er komt een wetswijziging om het burgerservicenummer ook op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba in te voeren (de BES-landen) maar dat kan nog jaren duren en is ook geen oplossing voor de zelfstandige landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Is er niet iets snellers te verzinnen, vroegen PvdA en D66 in een motie, en dat lijkt inderdaad te kunnen.

Sneller

Onderwijsminister Dijkgraaf kijkt met staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties of DUO misschien, als ‘aangewezen bestuursorgaan’, bsn-nummers kan geven aan alle Caribische studenten. In mei weet hij meer, zei hij, en in juni kan de beslissing vallen. Het zou dan via een maatregel van bestuur gaan: veel sneller dan via een wetswijziging.

PvdA en D66 pleitten ook voor een soort Erasmusbeurs voor studenten in het koninkrijk. Je kunt nu met een Erasmusbeurs van de Europese Unie naar pakweg Spanje of Italië, maar niet naar het Caribische deel van het koninkrijk. Kunnen we daarvoor geen eigen beurs in het leven roepen?

Dijkgraaf noemde het inderdaad “paradoxaal” dat deze studenten wel naar andere landen kunnen, maar niet van de eilanden naar Nederland of andersom. Hij hield een slag om de arm: de capaciteit van het hoger onderwijs op de eilanden is beperkt.

Beurs

Er is een speciale regiegroep ‘studiesucces Caribische studenten’, onder leiding van Ron Bormans, de collegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam. Die regiegroep adviseert de vier onderwijsministers binnen het koninkrijk. Dat zijn dus de ministers van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Dijkgraaf zal het ‘Koninkrijksmobiliteitsprogramma’ bij die regiegroep onder de aandacht brengen, verzekerde hij.

En de hoge studieschulden waar Caribische studenten mee kampen? Dijkgraaf hield de kaarten tegen de borst, maar zegde “met alle plezier” een brief toe over de aanpak en de stand van zaken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.