Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Zorgrobot Alice wordt filmster

Morgen gaat op het Internationaal filmfestival in Rotterdam de documentaire Ik ben Alice in premiere. Die film gaat over zorgrobot Alice die mede is ontwikkeld door de VU onderzoeksgroep Camera, tegenwoordig onderdeel van het Network Institute.

Sociaal wezen

“Alice is een socio-bot, een sociaal wezen, en niet in staat om koffie te zetten zoals sommige andere robots. De focus van de wetenschappers die haar ontwikkelen ligt in het maken van software die menselijke gevoelens als angst, verdriet en woede kan herkennen, daarop kan reageren en deze emotie zelf kan tonen. Alice zal echt contact maken met mensen; juist datgene waar in de toekomst geen tijd en geld meer voor is,” staat in de persmap te lezen.

Bejaarde vrouwen

Filmmaker Sander Burger liet Alice op bezoek gaan bij drie bejaarde vrouwen en legde vast hoe de interactie tussen mens en robot verliep. De documentaire draait vanaf februari in verschillende filmhuizen en zal vermoedelijk ook op televisie komen, want de NCRV is mede producent.

De robot Alice is ontwikkeld in het samenwerkingsverband Selemca, waarin verschillende onderzoeksgroepen samenwerken.

U kunt ook een trailer van de documentaire bekijken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.