Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Zo makkelijk herken je terroristen niet

Onder asielzoekers kunnen zich potentiële terroristen bevinden, maar volgens minister Van der Steur worden die er bij een screening wel uitgepikt.

Volgens VU-criminologen Joris van Wijk en Maarten Bolhuis is dat zo makkelijk evenwel niet. Zij schreven in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie het rapport Jihadisme en de vreemdelingenketen, waaruit blijkt dat het moeilijker is om gewelddadige jihadisten te identificeren dan gedacht wordt.

In NRC Handelsblad tonen ze zich in een opiniestuk teleurgesteld dat de minister blijkbaar niks met hun rapport gedaan heeft.

Hand weigeren

Al te makkelijk wordt er volgens de criminologen vanuit gegaan dat je jihadisten herkent aan bepaalde gedragingen, bijvoorbeeld de weigering om mensen van een ander geslacht een hand te geven, bepaald taalgebruik of bepaalde uiterlijke kenmerken.

Maar Van Wijk en Bolhuis wijzen erop dat online handleidingen voor gewelddadige jihadisten juist adviseren om zich zo onopvallend mogelijk te gedragen en de aandacht niet te trekken door opvallend religieus geïnspireerd gedrag.

Stripclubs en alcohol

Denk ook aan de daders van 9/11, die tijdens de voorbereiding van hun terreuraanslag naar stripclubs gingen en alcohol dronken.

De beide onderzoekers vinden dat Van der Steur een realistischer boodschap moet uitdragen, door erop te wijzen dat van het gebruik van een indicatorenlijst geen wonderen verwacht mag worden. ‘Dat slaapt misschien minder lekker dan Van der Steurs sussende woorden, maar doet wel meer recht aan de werkelijkheid’, schrijven zij.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.