Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Zet je promotiebegeleider in het zonnetje!

Het Promovendi Netwerk Nederland schrijft een wedstrijd uit voor de beste promotiebegeleider. “Je hoort veel negatieve verhalen, maar er zijn ook goede”, weet PNN-voorzitter Charlotte de Roon.

“Begeleiding is erg belangrijk voor een succesvolle promotie”, zegt De Roon. Dus kunnen promovendi hun steun en toeverlaat tijdens de lange weg naar het proefschrift opgeven voor The best supervisor of the year award van het PNN. “We willen met de award laten zien dat promotoren hun werk op allerlei verschillende manieren kunnen doen.”

Allemaal vertraging

Promoveren is niet makkelijk. Slechts één op de tien promovendi haalt de eindstreep binnen vier jaar, bleek dit voorjaar. Ze lopen vrijwel allemaal vertraging op en doen er gemiddeld steeds langer over om hun proefschrift af te ronden.

Een goede promotor heeft niet alleen oog voor de inhoud van het onderzoek, maar ook voor de promovendus, zegt De Roon. “Iemand die op tijd de stukken leest, afspraken nakomt en de verwachtingen helder maakt. Echt een mentor, dat waarderen promovendi.”

Behoefte aan begeleiding

En wat nu als jouw begeleiding mijlenver verwijderd is van dat ideaal? “Probeer in eerste instantie een gesprek aan te gaan over je verwachtingen”, zegt De Roon. “We merken dat het daar vaak misgaat. Soms zijn hoogleraren gewend dat promovendi veel zelf doen, terwijl zij juist behoefte hebben aan wat begeleiding. Andersom komt natuurlijk ook voor.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.