Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Zachte knip? Dan sneller de langstudeerboete (maar niet aan de VU)

Inderdaad lopen sommige studenten sneller tegen de langstudeerboete aan dan anderen, ook al studeren ze even snel. Dat blijkt uit een antwoord van staatssecretaris Zijlstra op Kamervragen.

Het gaat om studenten die gebruik maakten van de ‘zachte knip’ tussen bachelor en master: ze moesten nog een paar bachelorvakken halen, maar mochten alvast aan hun masteropleiding beginnen. 

In juli sloeg bestuurder Paul Rullmann van de TU Delft alarm, want deze studenten stonden destijds ingeschreven voor zowel hun master- als hun bacheloropleiding en verspeelden daardoor een uitloopjaar. “Die dubbele inschrijving was louter administratief”, zegt Rullmann. “Niemand kon weten dat ze daardoor eerder de langstudeerboete zouden moeten betalen.” 

Het leidt ertoe dat gelijke gevallen ongelijk worden behandeld. Aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit bleven deze studenten bijvoorbeeld ingeschreven in bacheloropleiding tot ze daadwerkelijk hun diploma op zak hadden. Deze studenten verspeelden dus geen uitloopjaar als ze alvast wat mastervakken volgden.

Het gaat in Delft om meer dan zeshonderd studenten. Een oplossing lijkt niet in zicht. “Het is afwachten wat het nieuwe kabinet doet”, zegt Rullmann. “De Tweede Kamer heeft zijn onmacht al laten blijken, dus er zal waarschijnlijk niet zo snel iets aan veranderen.”

De zachte knip was juist bedoeld om studievertraging te beperken. “We gingen de harde knip invoeren en deze studenten zaten in de overgangsregeling”, licht Rullmann desgevraagd nader toe. “Het waren goede studenten, die al bijna klaar waren met hun bachelor. Wij konden niet weten dat dit masterjaar dubbel zou tellen in een regeling die daarna pas werd bedacht.” 

De universiteit heeft geprobeerd om de inschrijving in de masteropleiding voor deze studenten alsnog te schrappen, maar dat mocht niet van het ministerie. Er kon geen uitzondering worden gemaakt. 

Vanaf 1 september geldt in principe de ‘harde knip’ voor het hele hoger onderwijs, waardoor studenten niet meer aan hun masteropleiding kunnen beginnen voordat ze hun bachelordiploma hebben. Alleen de Vrije Universiteit, de Universiteit Tilburg en Wageningen Universiteit hebben uitstel gekregen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.