Stemmingsproblemen kunnen nu zelf opgelost worden met behulp van een programma op de mobiele telefoon. ‘Moodbuster’ heet het programma, en het is ontwikkeld door Lisanne Warmerdam en collega’s van de afdeling Klinische Pshychologie.
Moodbuster is de eerste zelfhulpbehandeling waarmee mensen met somberheidsklachten via hun smartphone therapie op maat krijgen. Vijf keer per dag geven gebruikers aan hoe ze zich voelen en een het systeem biedt hierop gepersonaliseerde informatie en oefeningen aan met behulp van tekst, graphics en video’s.
Blijere momenten
Met Moodbuster leert de gebruiker allerlei technieken waarvan bewezen is dat ze kunnen helpen om je stemming te verbeteren, bijvoorbeeld: positiever denken; problemen oplossen en het dagschema aanpassen. Bovendien moet men een aantal keren per dag zijn of haar stemming doorgeven.
Depressieve mensen denken vaak altijd somber te zijn, maar door dit heel precies bij te houden, blijken er soms blijere momenten te zijn. Met behulp van de Moodbuster kan de gebruiker erachter komen waardoor het komt dat bepaalde momenten gelukkiger zijn. Zo kan de oorzaak van het depressieve gevoel naar boven komen.
Lichamelijke kenmerken
Niet alleen het geestelijke gevoel wordt zo bijgehouden, maar een handschoen die men kan aantrekken meet de hartslag en andere lichamelijke reacties. Wetenschappers onderzoeken of er een verband is tussen de somberheid en deze lichamelijke kenmerken. Een proef met de Moodbuster loopt al. Op korte termijn willen de onderzoekers evalueren hoe mensen met somberheidsklachten het gebruik van Moodbuster ervaren.