Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Wetenschappers moeten niet klagen maar meepraten, zegt rechtendecaan

Er moeten meer hoogleraren in de medezeggenschap, vindt decaan rechtsgeleerdheid Elies van Sliedregt. Nu bepalen vooral dienstdirecteuren en leden van de ondernemingsraad de agenda, en vooral door die laatsten gaat de discussie nogal eens over rechtspositionele kwesties, in plaats van waar het op een universiteit in de eerste plaats om draait, namelijk wetenschap en onderwijs.

Van Sliedregt schrijft dat in haar jongste column voor Advalvas. ‘Toponderzoekers hebben geen tijd voor tijdrovende OR-vergaderingen’, aldus Van Sliedregt. ‘Gevolg is dat er onvoldoende wordt gesproken over wetenschappelijke zaken.’

Wetenschappelijke input

Met de komst van promovendinetwerk ProVU in de ondernemingsraad is het wetenschappelijke gehalte van de vergaderingen wel toegenomen, vindt de decaan, en het instellingsplan, het strategische plan van de VU, krijgt ook wetenschappelijke input van de decanen.

Toch is er nog steeds meer bemoeienis van wetenschappers nodig, betoogt Van Sliedregt. Dan hoeven ze achteraf niet in ingezonden brieven in de krant te klagen over winstmaximalisatie en veronachtzaming van hun belangen door hun universiteit.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.