Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Wetenschap en kunst weer herenigd

Negentien grote namen uit de Nederlandse kunstwereld vormen de nieuwe Akademie van Kunsten. Onder anderen fotograaf Anton Corbijn, trompettist Kyteman en regisseur Paul Verhoeven gaan de kunstwereld vertegenwoordigen.

De Akademie van Kunsten wordt onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is de bedoeling dat kunstenaars en wetenschappers elkaar dankzij de nieuwe Akademie vaker spreken, en dat kunstenaars een stevigere stem krijgen in het maatschappelijk debat. 

Dansers ontbreken

Nagenoeg alle kunssectoren zijn vertegenwoordigd, maar dansers ontbreken. Ook opvallend: schrijvers Arnon Grunberg en A.F.Th. van der Heijden zijn beiden lid. Ze lagen in het verleden zozeer met elkaar overhoop dat Van der Heijden weigerde in dezelfde ruimte als Grunberg te dineren bij de uitreiking van de AKO Literatuurprijs 2007. Grunberg legde toen een ‘cordon sanitaire’ om de Nederlandse literatuur.

Minister Bussemaker is blij met de nieuwe Akademie: “Kunstenaars vanuit alle disciplines krijgen hiermee een platform van waar ze hun licht kunnen laten schijnen op de waarde en de stand hun van vakgebied. De kunst krijgt hiermee de plek die het verdient naast de wetenschap, in een eigen Akademie”, laat ze weten in een persbericht. Via het Mondriaan Fonds subsidieert haar ministerie van OCW het platform.

Wetenschap en kunst 

Wetenschap en kunst zaten al eerder samen in een academie. De huidige KNAW werd in 1808 door Napoleon opgericht als ‘Het Koninklijk instituut van wetenschappen, letterkunde en schoone kunsten’. De wetenschap had toen een meer retorisch karakter en de kunsten waren sterk verbonden met academies. Pas halverwege de negentiende eeuw werden de twee rigoreus van elkaar gescheiden.

De eerste negentien leden worden op 23 april officieel geïnstalleerd. Vanaf dat moment kunnen ze andere kunstenaars uitnodigen om ook lid te worden. Uiteindelijk moet hun aantal rond de vijftig uitkomen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.