Ben je tevreden over je opleiding, je docenten, je roosters? Meer dan zevenhonderdduizend studenten krijgen deze week een uitnodiging om de Nationale Studenten Enquête in te vullen.
Prijzengeld
Doe nou maar mee, zeggen de makers. Al is het maar om je geluk te beproeven. Vijf deelnemers winnen een half jaar collegegeld (bijna duizend euro) en nog eens 205 studenten ontvangen een cadeaubon ter waarde van 25 euro.
Maar wat is de Nationale Studenten Enquête eigenlijk? Een paar vragen op een rij.
Waar gaat die enquête over?
Je opleiding. Allerlei onderwerpen komen aan de orde, van de deskundigheid van docenten tot de beschikbaarheid van werkplekken in de bibliotheek, als het maar iets met studeren te maken heeft. Steeds kunnen studenten invullen of ze zeer tevreden zijn, zeer ontevreden of iets ertussenin.
Waarom is hij er?
Om te weten hoe tevreden studenten zijn. Of hoe ontevreden. Met de uitkomsten van de enquête kun je opleidingen met elkaar vergelijken.
Wie wil er dan opleidingen vergelijken?
Scholieren natuurlijk, of hun ouders. Als ze eenmaal voor rechten, economie of de pabo hebben gekozen, dan moeten ze nog beslissen naar welke universiteit of hogeschool ze gaan. Dankzij de NSE weten ze waar studenten tevreden zijn en waar niet.
Maar ook opleidingen zelf kunnen de uitkomsten ter harte nemen. Als studenten bijvoorbeeld klagen over de lesroosters, dan moet daar misschien iets aan gebeuren. Als ze de stof niet interessant vinden, hebben opleidingen al helemaal een probleem.
Waar verschijnen de uitkomsten?
Ze komen in een grote database terecht. Al snel staan de resultaten op Studiekeuze123.nl, waar studiekiezers online opleidingen met elkaar kunnen vergelijken. Ook de Keuzegids en weekblad Elsevier maken er gebruik van. Opleidingen moeten bovendien in hun ‘studiebijsluiter’ vermelden hoe (on)tevreden studenten zijn.
Weten mijn docenten wat ik invul?
Als het goed is niet.
Kan het tegen me werken als ik kritisch ben?
Je blijft anoniem, want de opleidingen mogen de antwoorden niet herleiden tot individuele studenten. In die zin maakt het niet uit.
Mocht je opleiding opeens heel slecht blijken, dan zou dat misschien de waarde van je diploma kunnen aantasten. Maar dan moet de opleiding het wel héél bont maken. Over het algemeen is een diploma uit het Nederlandse hoger onderwijs gewoon een goed papiertje en maakt het werkgevers weinig uit waar je dat hebt behaald.
Is de enquête objectief?
Tja, wat zegt een student nu eigenlijk als hij ‘tevreden’ is over zijn docenten, in plaats van ‘zeer tevreden’? De uitkomst spreekt niet helemaal voor zich, je moet hem interpreteren. Maar al met al bieden de antwoorden wel veel informatie.
Interessanter is misschien welke vragen de studenten voorgelegd krijgen en welke niet. Studentenorganisaties ISO en LSVb moeten daarover onderhandelen met universiteiten, hogescholen en het particuliere onderwijs. Dus komt er ook wat politiek bij kijken. Vroeger wilden de enquêteurs bijvoorbeeld weten hoeveel uur studenten per week aan hun studie besteedden, zodat snel duidelijk werd wat de lichtste opleidingen waren. Die vraag is eruit. Je kunt nog wel vertellen hoe tevreden je bent met de ‘studielast’.
Zijn ze in de Randstad niet veel kritischer dan in de provincie?
Nee, dat zijn ze niet. Jaren geleden was de enquête in handen van de redactie van de Keuzegids. Die vroeg naar de waardering voor de IB-groep, tegenwoordig de Dienst Uitvoering Onderwijs. Toen bleek dat studenten in de provincie niet scherper oordeelden dan in de Randstad. Dus daar komen de verschillen in waardering niet vandaan.
Ik ben de uitnodiging kwijt…
Geen probleem, je kunt toch meedoen. Ga naar www.nse.nl en laat je e-mailadres achter. Dan krijg je een nieuwe uitnodiging.
… en ik heb nu even geen tijd…
Studenten hebben nog tot en met 6 maart de tijd.
… en ik ben deeltijdstudent…
Dan mag je ook meedoen.
… en ik ben net afgestudeerd of uitgeschreven!
Zelfs dan mag je nog meedoen als je een uitnodiging hebt gekregen. Je bent immers nog maar net klaar en kent je opleiding nog goed.
Ik wil nog meer weten.
Kijk dan bij de FAQ van de Nationale Studenten Enquête zelf.