Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VUmc volledig ontruimd

VUmc heeft besloten om het hele ziekenhuis te ontruimen. In totaal 339 patiënten worden naar andere ziekenhuizen gebracht. Dat gaat nog de hele dag duren. Dat liet Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur, weten  tijdens een persconferentie.”Een groot drama”, zei Bos, “een ziekenhuis hoort open te zijn. Wij moeten nu dicht.”

Baby’s eerst

De reden is dat het water van de gesprongen waterleiding in technische ruimtes is gelopen. Het ketelhuis liep bijvoorbeeld grote schade op. VUmc kan daardoor niet meer garanderen dat de watervoorziening voor patiënten geregeld zou zijn. Twaalf pasgeborenen die op de intensive care lagen en vijf hartpatiënten krijgen daarbij prioriteit. Het personeel van VUmc gaat mee. Daarnaast zet het AMC extra personeel in. Er staan tientallen ambulances op de Amstelveenseweg die de patiënten moeten overbrengen naar ziekenhuizen in de regio.

Mortuarium

VUmc ontruimt ook het mortuarium, waar het water binnen tot op kniehoogte stond. De lijken in het mortuarium zijn niet nat geworden, meldt de directeur medische zaken van VUmc.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.