Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VUmc-arts waarschuwt tegen fillers

“Permanente fillers (Injecties met vulmiddelen voor gezichtsverjonging) zouden niet voor cosmetische doeleinden gebruikt moeten worden.” Dat zegt dermatoloog-in-opleiding Jonathan Kadouch die vandaag bij VUmc promoveert.

Abcessen

Hij onderzocht waarom permanente vulmiddelen relatief vaak tot complicaties leiden, zelfs nog jaren na de ingreep. Er ontstaan pijnlijke ontstekingen of abcessen en soms gaat het materiaal zelfs in het lichaam zwerven. fillers zijn een populair middel voor gezichtsverjonging, naast bijvoorbeeld botox.

Littekens

Naast tijdelijke, afbreekbare fillers die tussen negen maanden en drie jaar werken, zijn er permanente fillers, die niet door het lichaam afgebroken kunnen worden. Met name deze permanente fillers geven regelmatig problemen, zo blijkt uit het onderzoek. Kadouch bestudeerde patiënten met complicaties. In meer dan de helft van de gevallen moest er chirurgisch ingegrepen worden, met littekens tot gevolg.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.