Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VUmc + AMC = UMC

Wat wordt de impact van de samenwerking met AMC? Drie vragen aan Jan Hol, hoofd communicatie VUmc.

Wat betekent dit voor de nieuwbouwplannen? VUmc zou gaan bouwen op de plek van de hortus. Is die nu gered?

“Dat is nog niet bekend. De komende drie maanden gaan de onroerend goedspecialisten van VUmc en AMC onderzoeken waar ze het beste de gecombineerde zorg kunnen onderbrengen. Het kan zijn dat beide locaties blijven bestaan, alleen elk met een verschillend profiel. Het kan ook betekenen dat beide ziekenhuizen samengaan op de locatie van óf AMC óf VUmc. Daarnaast is volledige nieuwbouw ook een optie. Voor juli kunnen we daar nog niets over zeggen.”

Verdwijnt de naam VUmc?

De naam ‘Universitaire Medische Centra Amsterdam’ is een werknaam voor het proces van alliantievorming tussen VUmc en AMC. Deze werknaam duidt dus een proces aan. De namen van beide partners blijven vooralsnog gewoon bestaan.”

VUmc is mede gefinancieerd door Vrouwen VU-Hulp waarbij christelijke vrouwen met speciale spaarpotjes geld inzamelden. Als VUmc met AMC gaat samenwerken, verdwijnt die bijzondere inslag van het ziekenhuis. Kunnen ze nu hun geld terugeisen?

“Donaties kunnen niet teruggeëist worden. Het klopt dat het AMC een andere identiteit heeft dan VUmc. Een nieuwe identiteit moet zich nog gaan vormen door middel van veel praten en samenwerken. Er zijn medewerkers die een christelijke achtergrond hebben en belang hechten aan de bijbehorende normen en waarden. Maar zij zullen ontdekken dat die niet veel verschillen met die van de AMC-medewerkers. ”

Het is de bedoeling dat beide raden van bestuur samen verder gaan in één nieuwe raad van bestuur. Alleen valt de raad van VUmc onder de stichting VU-VUmc.  Zal de nieuwe raad hier ook onder vallen?

“Hoe dat uitgewerkt gaat worden, weten we nog niet. Er liggen verschillende juridische modellen die onderzocht moeten worden.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.