Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Aardwetenschapper Sander Veraverbeke, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen Heleen Slagter, computationeel neurowetenschapper Martijn van den Heuvel en hoogleraar Molecular Cardiovascular Ageing Reinier Boon zijn de VU-wetenschappers met een ERC Grant.

VU staat vooraan bij uitdelen prestigieuze ERC-beurzen

De Europese onderzoeksraad (ERC) heeft weer flink wat geld uitgedeeld aan Nederland. Met 29 consolidator grants van zo’n 2 miljoen euro per stuk eindigt ons land, net als vorig jaar, achter Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De VU gaat in Nederland aan kop met 4 toekenningen.

De beurzen zijn bedoeld voor wetenschappers met tussen de zeven en twaalf jaar werkervaring. Met het geld kunnen zij voor een periode van maximaal vijf jaar een eigen onderzoeksteam aan het werk zetten.

Record

In totaal verdeelde de ERC dit jaar 655 miljoen euro. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk delen met elk 50 consolidator grants de eerste plaats. Frankrijk wist 34 beurzen in de wacht te slepen. Daarop volgt het kleine Nederland met 29 toekenningen.

Dit jaar deden 2.506 wetenschappers een gooi naar een beurs. Van alle aanvragen is 13 procent gehonoreerd. De vrouwelijke wetenschappers zaten net iets boven dat gemiddelde en de mannen zaten er net iets onder, met honoreringspercentages van respectievelijk 14,5 en 12,6 procent. In totaal ging 37 procent van alle beurzen naar vrouwelijke wetenschappers – een record, aldus de ERC.

Mini-hartjes

In Nederland gaat de Vrije Universiteit Amsterdam aan kop met 4 toekenningen. Ook de Universiteit Leiden en de TU Delft doen het goed, met elk 3 grants.

De laureaten van dit jaar zullen zich storten op allerlei onderwerpen, van bosbranden in Siberië tot onderzoek naar hart- en vaatziekten met behulp van mini-hartjes uit een 3d-printer.

Consolidator grants per instelling

 

Instelling

Toekenningen

Vrije Universiteit Amsterdam

4

Universiteit Leiden

3

TU Delft

3

Radboud Universiteit Nijmegen

2

TU Eindhoven

2

Erasmus Universiteit

2

Wageningen University

2

KNAW

2

Universiteit van Amsterdam

1

Universiteit Maastricht

1

UMC Utrecht

1

Amsterdam UMC, locatie AMC

1

Universiteit Twente

1

IMEC

1

Amsterdam UMC, locatie VUMC

1

LUMC

1

UMC Groningen

1

Totaal

29

 

Het gaat om persoonsgebonden beurzen. Soms nemen laureaten hun beurs mee naar een andere instelling.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.