Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU-spin-off krijgt startgeld van ministerie

De VU-spin-off Lumicks is een van de acht start-ups die geld krijgen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met de lening van €250.000 moeten de beginnende bedrijven wetenschappelijke ideeën omzetten in commerciële toepassingen.

Lumicks ontving de lening deze week uit handen van staatssecretaris Sander Dekker (rechts op de foto). Het bedrijf brengt een apparaat op de markt om processen waarbij het DNA aangetast wordt inzichtelijk te maken, zoals bij kanker.

Live DNA-filmpjes

Het apparaat kan live filmpjes maken van de interactie van moleculen met een DNA-molecuul. Daarvoor combineert het microscopische technieken zoals fluorescentiemicroscopie met systemen om vloeistoffen op de schaal van éénduizendste millimeter te manipuleren.

Met de overheidsfinanciering zal Lumicks een demonstratie-apparaat voor de markt ontwikkelen. De andere zeven geselecteerde wetenschappelijke start-ups richten zich onder andere op energieopwekkende zonwering en hergebruik van het afval van 3D-printers.

Nog 31 subsidies

Naast deze acht subsidies van een kwart miljoen, stellen het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs nog eens 31 subsidies van maximaal veertigduizend euro beschikbaar aan wetenschappers die willen uitzoeken of ze met hun idee geld kunnen verdienen.

De leningen komen voort uit het programma ‘Take-off’ van wetenschapsfinancier NWO, technologiestichting STW en ZonMW, dat zich bezighoudt met innovatie in de zorg. Het programma wordt gefinancierd door het ministerie van OCW en het ministerie van EZ.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.