Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU reeds bezig met Bussemakers hervormde lerarenopleiding

De VU zegt verheugd te zijn dat minister Bussemaker pleit voor een andere opzet van de universitaire lerarenopleiding (ULO). Dit sluit aan bij de koers die de VU reeds heeft ingezet om haar lerarenopleiding te hervormen.

De lerarenopleidingen worden tweejarig en zullen meer gericht zijn op het lesgeven zelf.

Vijf universiteiten hebben deze tweejarige opleiding al en de ervaringen ermee zijn gunstig, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Doordat studenten nog maar één masterscriptie schrijven, blijft er meer tijd over om hen op de beroepspraktijk voor te bereiden.

Experiment

De meeste universitaire leraren in spe volgen op dit moment na hun master een universitaire lerarenopleiding van nog eens zestig studiepunten. Met ingang van volgend collegejaar zal dit ‘master-na-master-model’ aan de meeste universiteiten worden vervangen door een tweejarige masteropleiding na de bachelor.

Minister Bussemaker steunt ook het voornemen van een aantal universiteiten om bij wijze van experiment flexibele deeltijdopleidingen van zestig studiepunten in te voeren. Ook hiervoor hoeft niet opnieuw een masterscriptie te worden geschreven.

Aantrekkelijker

De nieuwe universitaire lerarenopleidingen willen hun deuren wijder openzetten dan voorheen. Zo zou bijvoorbeeld een ruimtevaartdeskundige leraar wiskunde of natuurkunde kunnen worden, en een in Duitsland gespecialiseerde historicus leraar Duits.

Minister Bussemaker is blij met de plannen en hoopt dat het leraarschap aantrekkelijker wordt voor academici. In de Nationale Studenten Enquête werd de laatste jaren flink geklaagd over de universitaire lerarenopleidingen. De universiteiten erkenden dat ze hun lerarenopleidingen niet belangrijk genoeg hadden gevonden en beloofden beterschap. Eind 2013 presenteerden ze een actieplan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.