De VU volgt met veel zorg de recente acties gericht op Turkse universiteiten en haar medewerkers en studenten, zegt ze in een korte verklaring. Ze sluit zich aan bij de steunbetuiging van de koepelorganisatie van de Nederlandse universiteiten, de VSNU, die zegt dat academici en studenten zich vrij moeten kunnen bewegen.
De VU zegt Turkse medewerkers en studenten, en ook medewerkers en studenten die van plan zijn naar Turkije te gaan, te willen bijstaan.
Mislukte couppoging
Na een mislukte couppoging, afgelopen vrijdag, heeft de Turkse president Erdogan de noodtoestand uitgeroepen. Er vinden grootscheepse zuiveringen plaats waarbij met name aanhangers van de in ballingschap levende denker Fethullah Gülen het moeten ontgelden. Güllen wordt er door Erdogan van beschuldigd achter de couppoging te zitten.
Gisteren verbood Erdogan Turkse academici het land uit te reizen. Turkse wetenschappers die nu in het buitenland verblijven, worden opgeroepen naar Turkije terug te keren. Ook staan Turkse universiteiten onder druk om in totaal 1500 decanen te ontslaan. Vijftienduizend leraren zijn op non-actief gesteld.
Erasmusprogramma
Update: Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft ‘sterke twijfels’ bij de voortzetting van het Erasmus uitwisselingsprogramma in Turkije, als de kwaliteit van het onderwijs niet gegarandeerd kan worden.
Het ISO werkt samen met andere landelijke studentenkoepels in de European Students Union (ESU). Als de twijfels over academische vrijheid in Turkije langer aanhouden, zal het ISO pleiten voor het opschorten van het Erasmus programma met Turkije.
Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) veroordeelt de ontwikkelingen in Turkije. Voorzitter Jarmo Berkhout: “Als het onderwijs de dupe wordt, als docenten hun vak niet meer mogen uitoefenen en studenten niet onafhankelijk mogen leren, dan is iedereen uiteindelijk slechter af.” De bond roept de Nederlandse regering en de EU op er alles aan te doen om Turkije te bewegen docenten en studenten met rust te laten.