Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU ongerust over Turkse academici en studenten + update

De VU volgt met veel zorg de recente acties gericht op Turkse universiteiten en haar medewerkers en studenten, zegt ze in een korte verklaring. Ze sluit zich aan bij de steunbetuiging van de koepelorganisatie van de Nederlandse universiteiten, de VSNU, die zegt dat academici en studenten zich vrij moeten kunnen bewegen.

De VU zegt Turkse medewerkers en studenten, en ook medewerkers en studenten die van plan zijn naar Turkije te gaan, te willen bijstaan.

Mislukte couppoging

Na een mislukte couppoging, afgelopen vrijdag, heeft de Turkse president Erdogan de noodtoestand uitgeroepen. Er vinden grootscheepse zuiveringen plaats waarbij met name aanhangers van de in ballingschap levende denker Fethullah Gülen het moeten ontgelden. Güllen wordt er door Erdogan van beschuldigd achter de couppoging te zitten.

Gisteren verbood Erdogan Turkse academici het land uit te reizen. Turkse wetenschappers die nu in het buitenland verblijven, worden opgeroepen naar Turkije terug te keren. Ook staan Turkse universiteiten onder druk om in totaal 1500 decanen te ontslaan. Vijftienduizend leraren zijn op non-actief gesteld.

Erasmusprogramma

Update: Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft ‘sterke twijfels’ bij de voortzetting van het Erasmus uitwisselingsprogramma in Turkije, als de kwaliteit van het onderwijs niet gegarandeerd kan worden.

Het ISO werkt samen met andere landelijke studentenkoepels in de European Students Union (ESU). Als de twijfels over academische vrijheid in Turkije langer aanhouden, zal het ISO pleiten voor het opschorten van het Erasmus programma met Turkije.

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) veroordeelt de ontwikkelingen in Turkije. Voorzitter Jarmo Berkhout: “Als het onderwijs de dupe wordt, als docenten hun vak niet meer mogen uitoefenen en studenten niet onafhankelijk mogen leren, dan is iedereen uiteindelijk slechter af.” De bond roept de Nederlandse regering en de EU op er alles aan te doen om Turkije te bewegen docenten en studenten met rust te laten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.