Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Het ov staakt: fietsen door de IJtunnel

VU moet van minister mild omgaan met studenten die tentamen missen vanwege ov-staking

De Vrije Universiteit koos ervoor om de tentamens door te laten gaan tijdens de ov-staking vandaag, maar minister Van Engelshoven verwacht wel “enige coulance” van instellingen als studenten echt niet kunnen komen.

Het openbaar vervoer ligt vandaag in grote delen van Nederland plat. De vakbonden voeren namelijk actie voor een beter pensioen. Ondanks de staking gaan de colleges en tentamens aan veel hogescholen en universiteiten gewoon door.

De Landelijke Studentenvakbond maakte zich daar vorige week al boos over. Onder andere de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit Tilburg, Zuyd Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen laten hun verplichte activiteiten en tentamens doorgaan. Andere instellingen hebben de tentamens wel verzet, waaronder de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool en Universiteit Utrecht, Inholland, de Hogeschool van Rotterdam en Windesheim.

Op eigen houtje

Ook de PvdA is van mening dat niet alle studenten op eigen houtje vervoer kunnen regelen. De partij wilde weten of minister Van Engelshoven het daarmee eens is. Dat kon ze zich wel voorstellen, antwoordde ze in Kamervragen. Ze verwacht dat hogescholen en universiteiten rekening houden met studenten die een toets of tentamen missen door de staking, maar het is aan de instellingen zelf of zij dingen wel of niet schrappen.

“Van studenten mag ook wel enige creativiteit verwacht worden om toch op hun bestemming te komen”, aldus de minister. “Maar als studenten echt in een overmachtsituatie terechtkomen, dan verwacht ik wel enige coulance van instellingen.” Ze moeten er volgens Van Engelshoven samen uitkomen en nadenken over individuele oplossingen.

Hoe kom jij op je tentamen vandaag? Laat het ons weten via Instagram: @advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.