9.40 flyeren voor de ingangen
Er staan vier busjes op het campusplein met actievoerders die luide muziek afspelen. Het geluid van kermishits wordt gemixt met de bellen van het carillon, die elke maandagochtend klinken.
Sinds 8 uur doen er actievoerders aan picketing. Ze flyeren voor vrijwel alle ingangen en hopen mensen over te halen om ook te staken. Een van de actievoerders zegt dat niet iedereen wist dat er vandaag een staking was. Ook zijn er medewerkers die niet de hele dag staken, maar wel met de mars meelopen. Binnen het hoofdgebouw staat een aantal bewakers paraat.
10.50 Banners
Onder de zwarte zeilen van het campusplein zijn er tientallen medewerkers verzameld. Op doeken en stukken karton verven ze leuzen als ‘snijd niet in ons collectieve brein’, ‘without science no future’ en ‘save the griffin’. Vlak achter ze wordt een groot podium gebouwd.
11.20 Palestina-toespraken
Voordat er op het podium speeches worden gehouden, worden er al speeches op een picknicktafel gegeven door mensen die zich voor Palestina inzetten. Ook zij steunen de staking. Terwijl een toeschouwer met een Palestijnse vlag zwaait, legt een aantal sprekers een link tussen militarisering en de onderwijsbezuinigingen. Ze zien de onderwijsbezuinigingen als een ideologische keuze. Het geld is er, maar politici zouden liever in oorlog dan in onderwijs investeren.
“Toen ik hier om negen uur aankwam, waren de enige mensen die ik zag flyeren studenten met een keffiyeh”, vertelt hoogleraar Pepijn Brandon door een megafoon. Theoloog Janneke Stegeman zegt dat ze haar vertrouwen in de VU als een institutie verliest, maar ze voelt zich wel nog op haar gemak bij de activisten. Ze spreekt over de banden tussen Christelijk Zionisme, antisemitisme en kolonialisme. Ook het opheffen van aardwetenschappen komt meerdere malen aan bod.
Inmiddels staat er een ambulance op het campusplein en lopen er hulpverleners rond. Die zijn er voor het geval dat er iemand gedurende de dag onwel wordt, vertelt een groepje stakers.
12.30 Aardwetenschappen op het podium
“Onderwijs is een recht!”, roept een grote menigte dat zich voor het podium schaart. Filosofiedocent en ondernemingsraadslid Carlo Ierna zegt dat er wordt gestaakt voor de mensen die ontslagen zijn, of in elk geval waarvan het ontslag is aangekondigd. En hij waarschuwt dat er nog velen zullen volgen. “Als het budget morgen [in de eerste kamer] wordt aanvaard, dan gaat het niet om tientallen, maar om honderden mensen die hun baan verliezen.”
Er wordt veel verwezen naar aardwetenschappen in de verscheidene toespraken. Masterstudent Earth Sciences Brecht Reintsema komt ook het podium op. Ondanks dat de VU de staking steunt en er minstens twee CvB-leden in het publiek zijn, krijgt de universiteit flinke kritiek te verduren. Reintsema spreekt van een “ontzettend pijnlijk” gebrek aan transparantie. De VU zou eerder een veel te lage schatting hebben gemaakt van hoeveel mensen er bij aardwetenschappen hun baan zouden verliezen, en studenten kregen slechts een informatiesessie van twintig minuten toen ze hoorden dat hun studie zou verdwijnen.
De aardwetenschappenstudent roept mensen op om te kijken naar wat hun rechten zijn en hoe bezuinigingsmaatregelen worden genomen, maar ook “om te vragen naar fatsoenlijk leiderschap. Want in tijden van financiële moeilijkheden heb je leiderschap met een visie nodig. Maar ook leiderschap met empathie, voor bange studenten die niet weten hoe hun toekomst eruitziet. En ook voor ontslagen medewerkers.”
Jedidja Kloens van studentenbond SRVU geeft een gepassioneerde toespraak waarin ze rechts-populistische politici beticht van een aanval op kritisch denken. Ook zij hekelt militaire investeringen, en roept om transparantie en het verbreken van “alle genocidale en gemilitariseerde banden van onze universiteit.” Hoogleraar Erik Scherder stapt op het podium om te pleiten voor meer investering in het onderwijs. “Bezuinigen in het onderwijs betekent bezuinigen op gezondheid: mentaal en fysiek”, aldus de neuropsycholoog.
13.30 Mars langs de Zuidas
Vanaf het podium trekt de menigte in een ellenlange stoet van rode FNV-vlaggen, groene AOb-vlaggen en zelfgemaakte protestborden richting de Zuidas. ‘Geen visie, geen eerlijkheid, enkel excuses en wanbeleid’ staat op een bord, ‘Geef innovatie een kans’ op een ander. Een wat onhandig lange yel wordt ingezet door een van de organisatoren, en lachend vol fouten herhaald door de stoet. ‘Doe het niet’ blijkt makkelijker te beklijven, en galmt al snel tussen de Zuidastorens. Op de terrassen langs de route staan wat verwilderde mensen in pak naar de voorbijtrekkende massa te kijken.
Masterstudent Mikk Giesbergen draagt een groot kruis met zich mee waar ‘PhD’s’ op staat. Ze loopt mee omdat haar studie aardwetenschappen wordt afgeschaft. “Ik ben speciaal voor deze studie naar de VU gekomen, het is de enige plek waar ze mijn afstudeerrichting aanbieden, dus nu moet ik misschien wel naar het buitenland. Ons onderzoek loopt nog tot december dus ik hoop dat we het zullen kunnen afmaken. Maar dit besluit is totaal ondoordacht en onverantwoord. Het faculteitsbestuur heeft geen inspraak gehaald vanuit de studie.”
15.20 Leegloop
Inmiddels zijn de voedsel- en informatiekraampjes verdwenen en rijden de laatste busjes van het campusplein. De acties zijn voorbij, maar een grote groep achterblijvers geniet nog van het zonnige weer. Intussen probeert een deelnemer van de studentenraadverkiezingen stemmen te vergaren, want er wordt vanaf vandaag tot donderdag gestemd.
Nooit eerder was de VU zo massaal op komen draven, als bij deze manifestatie. De situatie is dan ook ernstig. Helaas zal het Eppocalyps het een worst zijn. Technocraat zonder empatisch vermogen, zal hij als de eerste AI bot uit zijn eigen gedroomde innovatiefabriek ongevoelig blijken. Een ding kan de stekker eruit trekken en dat is als de Eerste Kamer morgen doet wat het moet doen. Een ruggengraat hebben en het afserveren. Opelijk is het dan ook meteen exit Eppocalyps (deze is zo briljant, dat ik hem blijf gebruiken)
Maar VU’ers: ik ben trots op jullie.
Naast het enorme wanbeleid wat ‘Den Haag’ voert, nota bene door de partij die beweerde voor een open en eerlijke overheid te zijn (wel 2 zetels in de peilingen, ga zo door Pieter). Heeft de VU met bijvoorbeeld het uitnodigen van voormalig VVD-minister van migratie, de oorzaak dat de PVV de grootste is geworden, met applaus ontvangen en laten spreken.
Dezelfde VU behandelt studenten van een studie die het ‘onnodig’ acht nog slechter dan het eigen vuilnis. Het personeel van deze afdeling, de verhalen zijn hardverscheurend!
Heeft iemand intussen al een bestuurder met visie gesignaleerd?