Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU komt er niet best af in Elsevier-enquête

Volgens weekblad Elsevier zijn een groene universiteit en een groene hogeschool de beste van Nederland. Wageningen Universiteit en HAS Hogeschool staan bovenaan in de jaarlijkse ranking. De VU scoort het slechtst van alle brede universiteiten.

De ranglijst van Elsevier is gebaseerd op het oordeel van studenten op één vraag in de Nationale Studenten Enquête: hoe tevreden zijn de studenten over hun studie in het algemeen? Ze geven een cijfer tussen de één en de vijf.

Lof

Elsevier kijkt welke universiteit en hogeschool de best gewaardeerde bacheloropleidingen in huis hebben. Bij Wageningen oogsten twaalf van de negentien beoordeelde opleidingen veel lof van studenten, bij HAS Hogeschool komen zeven van de tien opleidingen bovendrijven. 

Voor een eerlijkere vergelijking zijn de universiteiten in drie soorten opgedeeld. In de groep ‘brede’ universiteiten wint de Radboud Universiteit Nijmegen, terwijl de TU Eindhoven het hoogst scoort van de drie technische universiteiten. Overall winnaar Wageningen is de beste van de ‘specialistische’ universiteiten.

VU onderaan

Van de VU kregen slechts vijf van de 48 beoordeelde opleidingen een positief algemeen oordeel van de studenten en maar liefst negentien hadden een negatief oordeel. Daarmee eindigt de VU ver onderaan in de ranglijst van zes brede universiteiten. Gekeken naar alle afzonderlijke onderdelen van de Nationale Studenten Enquête, zoals de beoordeling van docenten, informatievoorziening en inhoud, zit de VU al een paar jaar in een stijgende lijn.

Donderdag verschijnt de jaarlijkse Elsevier-special Beste Studies, waarin het blad nader ingaat op onder meer de contacturen met docenten, het studierendement en het aantal mannen en vrouwen binnen opleidingen.

“We zijn teleurgesteld”, zegt woordvoerder Stéphanie van Oostrum namens rector Vinod Subramaniam. “Maar we blijven werken aan de verbetering van het onderwijs. Er zijn op dat gebied al eerder stappen gezet en dat continueren we.”

Vertekend beeld

Van Oostrum wijst erop dat de Nationale Studenten Enqûete juist een stijgende lijn laat zien wat de tevredenheid van VU-studenten betreft. “Maar Elsevier licht daar één brede vraag uit en verrekent die niet met de verschillen tussen de diverse opleidingen. Daardoor krijg je één vertekend beeld op één onderdeel.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.