Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU heeft langzaamste promovendi

Promovendi van de Vrije Universiteit doen eindeloos over hun proefschrift: ze zijn een jaar langzamer dan die van de Universiteit Utrecht.

Gemiddeld doen promovendi zo’n vijf jaar over het behalen van de doctorstitel, blijkt uit nieuwe cijfers van universiteitenvereniging VSNU. Slechts een kleine groep (14 procent) komt binnen vier jaar over de eindstreep.

Maar het verschilt nogal per universiteit. In Utrecht zijn promovendi een half jaartje sneller dan gemiddeld, terwijl ze aan de Vrije Universiteit en de Erasmus Universiteit juist extra uitloop nodig hebben.


© HOP. Promotieduur in maanden. Bron: VSNU. UvA: geen gegevens over 2017.

Bovendien haken er maar weinig Utrechtse promovendi af. Meer dan tachtig procent heeft binnen zeven jaar de dissertatie afgerond. Alleen de Universiteit Maastricht heeft een hoger rendement. Aan de andere kant van het spectrum staan – wederom – de Erasmus Universiteit en de Vrije Universiteit.


© HOP. Bron: VSNU. Instroom promovendi 2010. Excl. UvA.

Overigens is voor het eerst in jaren het aantal promoties aan de Nederlandse universiteiten weer afgenomen. In 2017 behaalden precies 4.731 promovendi de doctorstitel. Dat zijn er ruim tweehonderd minder dan het jaar ervoor. Jarenlang kwamen er alleen maar meer promoties bij.


© HOP. Bron: VSNU.

In het totale aantal promoties telt ook het werk van buitenpromovendi mee. Zij zijn niet in dienst van een universiteit en schrijven hun proefschrift in hun eigen tijd. In de cijfers over de promotieduur en het rendement zijn alleen de standaardpromovendi meegeteld.

Lees ook: Promoveren hoeft niet altijd in je eentje, achtergrondverhaal over de worsteling van (ook internationale) promovendi, en: 11 tips voor promovendi.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.